Νομικές συμπληγάδες για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Μέσα από νομικές συμπληγάδες διέρχεται η πρόταση νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, καθώς οι τράπεζες παρά τις διαβεβαιώσεις τους, συνεχίζουν να προσβάλλουν την υφιστάμενη νομοθεσία σε πρωτόδικα δικαστήρια και να εγείρουν συνταγματικά κωλύματα.

Σημειώνεται πως ο νόμος που ψήφισε η Βουλή το 2015 για απεγκλωβισμό αγοραστών, οι οποίοι παρά το ότι αποπλήρωσαν το δάνειό τους δεν έπαιρναν τίτλο ιδιοκτησίας λόγω χρεών του επιχειρηματία ανάπτυξης γης, που τους πώλησε το ακίνητο, κρίθηκε αντισυνταγματική.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα επί της αναθεωρημένης πρότασης που ετοιμάζει η Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως με βάση τα συμπεράσματα της Νομικής Υπηρεσίας, η αναθεωρημένη πρόταση νόμου που εισηγείται η Επιτροπή δεν αίρει στο σύνολό τους ή σε μεγάλο βαθμό τα κενά από την εφαρμογή της νομοθεσίας ή τα κενά που έχουν επισημανθεί με αποφάσεις Δικαστηρίων.

Σημείωσε πως η υποεπιτροπή της Επιτροπής Νομικών θα συνέλθει εκ νέου στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου για συζήτηση του θέματος και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα συνεχίσει τη συζήτηση με τη Νομική Υπηρεσία και τον Διευθυντή του Κτηματολογίου «ώστε μέσα από τα συμπεράσματά που έχουν εξαχθεί να ενσωματωθούν οι τροπολογίες στην πρόταση νόμου ούτως ώστε καλή τη πίστει αυτό το αναθεωρημένο κείμενο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια τον ερχόμενο Ιανουάριο προς όφελος αγοραστών, οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τα δάνειά τους αλλά λόγω γεγονότων πέραν της θελήσεώς τους έχουν εγκλωβιστεί».

«Είναι δύσκολη η προσπάθειά μας, σήμερα με τη συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας ενισχύθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσπάθειά μας. Πιστεύω όμως ότι ενόσω ο διάλογος συνεχίζεται μέσα από την αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων θα βρούμε τη χρυσή τομή, που θα ορθοδρομήσει την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας», είπε.

Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού είπε πως το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια στην έκδοση τίτλων, εμπόδια τα οποία θέτουν οι τράπεζες και βρίσκουν απήχηση μέσα από πρωτόδικες και δικαστικές αποφάσεις.

Είπε ότι η Επιτροπή θα αξιοποιήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και «βάσει της δική μας νομικής στόχευσης θα προχωρήσουμε». «Έχουμε υποχρέωση κυβέρνηση και βουλή να βρούμε λύση και μάλιστα σύντομα», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι από τις 8.000 ανθρώπους που δικαιούνταν να τους μεταβιβαστεί το ακίνητο, 5.600 άνθρωποι κατάφεραν να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2015 παρουσιάζει σταδιακή επιτυχία, αφού ένα 5% των εγκλωβισμένων δανειοληπτών έχει δικαιωθεί, ενώ όταν ξεκίνησε η διαδικασία το 10% των αιτήσεων απορρίπτετο λόγω προσφυγών των τραπεζών στα Δικαστήρια.

Κάλεσε τη Βουλή να βελτιώσει τη διαδικασία δίνοντας περισσότερα όπλα στο Κτηματολόγιο έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση της διαδικασίας.

«Όπως μας είπε σήμερα με γραπτή τοποθέτηση η Νομική Υπηρεσία, συνταγματικό κώλυμα. Κάποια ώρα σίγουρα ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός, αλλά μπορούμε μέχρι τότε να επιτύχουμε πολλά, υπάρχουν πολλά περιθώρια και θα πρέπει το Κτηματολόγιο να επιταχύνει τις διαδικασίες για να απελευθερώσει και άλλους συνεπείς αγοραστές», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:12

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Πρώτη ημέρα των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 η σημερινή
06:18
23 Ιουνίου
Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nordstream II
21:45
Πως βλέπουν οι εξωγήινοι τη Γη- Τι δείχνει νέα μελέτη Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
21:33
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι νοσοκομείου στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
21:19
Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand