ΥΠΟΙΚ: Στόχος η βελτίωση επιδόσεων στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα

Κάλεσμα προς όλους όπως εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να αυξηθεί η άντληση κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση από ποσοστό άντλησης κονδυλίων τόσο από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που κατανέμονται ανά χώρα όσο και από τα ανταγωνιστικά προγράμματα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την περίοδο 2014 – 2017 η Κύπρος έχει ποσοστό απορρόφησης 25% από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που είναι ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ήδη ο στόχος της απορρόφησης €300 εκατομμυρίων για την όλη τη δημοσιονομική περίοδο 2014 – 2020 οδεύει προς επίτευξη, αφού ήδη απορροφήθηκαν €171 εκατ, ενώ άλλα προγράμματα βρίσκονται προς υλοποίηση.

Τόνισε όμως πως πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς η απορρόφηση κονδυλίων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Κύπρου, που είναι σε ουδέτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών που είναι καθαροί συνεισφορείς και αυτών που είναι καθαροί λήπτες ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Θεωρώ», είπε ο ΥΠΟΙΚ, «ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και αυτό είναι ακριβώς είναι το μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταδώσω σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας και ότι μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η περισσότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την οικονομική κρίση «και μετατράπηκε σε μια στρατηγική επιδίωξη που σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση της οικονομίας μας και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης».

«Θεωρώ ότι η βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου ειδικά στα ανταγωνιστικά προγράμματα πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο στόχο του κράτους και του ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την άντληση €300 εκατ από τα ανταγωνιστικά προγράμματα κατά την περίοδο 2014-2020, σε σύγκριση με €200 εκατ, που είχαν αντληθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκαινίασε το Μάρτιο του 2014 την πύλη ενημέρωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αποτελεί ένα one-stop shop για έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση για όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης τόσο από τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα όσο και από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και από εθνικούς πόρους.

Η πύλη αυτή, που αποτελεί αρμοδιότητα του ΓΔ ΕΠΣΑ, έχει δεχθεί πέραν των 190.000 επισκέψεων μέχρι σήμερα, ενώ 2.000 εταιρείες και πρόσωπα έχουν εγγραφεί στην πύλη για να λαμβάνουν πληροφόρηση.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος ευχήθηκε όπως η Κύπρος πετύχει τον «φιλόδοξο» στόχο της άντλησης €300 εκατ από τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.

Και ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως κατά την περίοδο 2014 – 2017 η Κύπρος βρίσκεται πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, με ποσοστό 25% των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα για την Κύπρο και ανέρχονται σε €1,3 δισεκατομμύρια.

Σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προγράμματα, είπε πως τα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί στην Κύπρο προέρχονται κυρίως από προγράμματα, όπως η Δημιουργική Ευρώπη, το Life, το Erasmus Plus και Οριζοντας 2020, τα οποία απορρίφθησαν περισσότερα από €90 εκατ.

Αναφορικά με την επόμενη δημοσιονομική περίοδο, 2021-2027, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι προτάσεις της Κομισιόν ειδικά σε ό,τι αφορά τα ανταγωνιστικά προγράμματα, προνοούν τον διπλασιασμό κονδυλίων για τα προγράμματα Erasmus Plus με το συνολικό ποσό να ανεβαίνει στα €30 δισεκατομμύρια, €1,85 δις για το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, ενώ το πρόγραμμα Life αυξάνεται στα €5,4 δις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:17

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand