Σε διορισμό ΔΣ στο Φορέα Διαχείρισης του πρώην συνεργατισμού προχωρεί η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στο διορισμό διοικητικού συμβουλίου στο Φορέα Διαχείρισης του πρώην συνεργατισμού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενημερώνοντας την επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο που θα διοριστεί εντός Δεκεμβρίου, θα προχωρήσει αμέσως στο διορισμό εξειδικευμένου συμβούλου ο οποίος θα συμβουλεύσει για την μελλοντική δομή και διάρθρωση του Φορέα. Θεωρητικά, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης θα μπορούσε ο Φορέας να δημιουργήσει τέσσερις εταιρείες, μία για τα εμπορεύσιμα ακίνητα, μία για τα μη εμπορεύσιμα, μία για τα δάνεια και μία τις συμμετοχές σε συνεργατικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά τα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν συνολικά δύο χιλιάδες οκτακόσια ακίνητα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι τεμάχια γης. Είπε ότι για ένα αριθμό ακινήτων έχουν ενδιαφερθεί οι κοινότητες και για το ζήτημα αυτό ισχύει η πολιτική θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα τους αποδοθούν. Τα υπόλοιπα, είπε, θα τύχουν εμπορικής διαχείρισης. Παράλληλα, πρόσθεσε, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υπηρεσίες και δήμους για μεγάλο αριθμό ακινήτων.

Σε ότι αφορά τα δάνεια τα οποία δόθηκαν μετά το 1974 από τον συνεργατισμό σε πρόσφυγες για επαναδραστηριοποίηση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο κράτος δεν έχει πρόθεση να απαιτήσει την αποπληρωμή τους.

Σε σχέση με τη διαδικασία επαναγοράς των συνεργατικών εταιρειών με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι αυτό έγινε κατά το ήμισυ ενώ για το υπόλοιπο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει πλέον η πίεση του χρόνου αφού ο συνεργατισμός έπαψε να είναι πιστωτικό ίδρυμα. Είπε παράλληλα ότι και οι συνεργατικές εταιρείες ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν στην επαναγορά και ότι πλέον το αίτημα αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι τα ακίνητα του συνεργατισμού, επί της ουσίας ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να παραχωρηθούν κάποια από αυτά σε δήμους, κοινότητες και κρατικές υπηρεσίες.

Ο αναπληρωτής Εφορος Συνεργατικών Εταιρειών, ανέφερε ότι οι συνεργατικές εταιρείες είναι πλέον σε καλό δρόμο, ενώ σημείωσε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ίδρυση και νέων εταιρειών.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:17

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Πακέτο στοχευμένων οικονομικών μέτρων για στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση Στα 103 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος. (ΒΙΝΤΕΟ)
17:52
Ουκρανία: Δέκα νεκροί από πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Ντνίπρο – Σκληρές μάχες στα κεντροανατολικά
17:20
Ελικόπτερο και από τις Βάσεις στην πυρκαγιά στα κατεχόμενα. Σπίτια έχουν εκκενωθεί είτε γιατί υπέστησαν ζημιές
16:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand