Η ΕΕ για κλιμάκωση έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

"Η Κομισιόν τελεί εν γνώση του γεγονότος ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση Ποροσένκο για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου για μια περίοδο 30 ημέρων σε περιοχές στην Νότια και Ανατολική Ουκρανία και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί ως συνέπεια την κλιμάκωσης της κατάστασης στην αζοφική θάλασσα και την κατάσχεση ουκρανικών ναυτικών σκαφών συνοδεία πυροβολισμών", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Μάγια Κοτσίγιανιτς, κληθείσα να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή".

H εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν θα μελετήσει το νομοθέτημα όταν αυτό δημοσιοποιηθεί και ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Ποροσένκο ότι δεν θα περισταλούν αδικαιολόγητα πολιτικά δικαιώματα.

"Οι εντάσεις στη θάλασσα του Azov και το στενό του Kerch αυξήθηκαν επικίνδυνα, μετά από περιστατικό μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών ναυτικών σκαφών, όταν αυτά προσπάθησαν να περάσουν από το στενό του Kerch καθώς και τις επακόλουθες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του στενού για κυκλοφορία από τις ρωσικές αρχές και τις κατασχέσεις ουκρανικών πλοίων και πυροβολισμών που εκτοξεύθηκαν σε αυτά", αναφέρει η Εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν.

"Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης στο στενό του Κερτς και να παροτρύνει όλους να ενεργήσουν με απόλυτη αυτοσυγκράτηση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση αμέσως", δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιανιτς.

"Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από την Ύπατη Εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα γεγονότα στη Θάλασσα του Αzov είναι μια απόδειξη για το πώς η αστάθεια και οι εντάσεις αναμένεται να αυξηθούν όταν αγνοούνται οι βασικοί κανόνες διεθνούς συνεργασίας", τόνισε η Μάγια Κοτσίγιανιτς.

"Η κατασκευή της Γέφυρας του Κερτς πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας και αποτελεί άλλη μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", ξεκαθαρίζουν η ΕΕΥΔ και η Κομισιόν.

"Έχει οδηγήσει, παράλληλα με τη στρατιωτικοποίηση της Αζοφικής Θάλασσας, στους αυστηρότερους ελέγχους της ναυτικής κυκλοφορίας στο στενό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθεωρήσεις", αναφέρει η Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία", ξεκαθαρίζει η Εκπρόσωπος.

Tέλος σε σχέση με την δυνατότητα επιβολής και νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι κάθε νέο περιοριστικό μέτρο θα πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών, παραπέμποντας στους Υπουργούς Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:13

Τελευταιες Ειδησεις

03 Ιουλίου
Μοναστηράκι: Εκκενώνεται ο σταθμός του μετρό μετά από τηλεφώνημα για βόμβα
17:27
Χιλιάδες άνθρωποι στο Σίδνεϊ καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών
17:00
Ελλάδα Κορονοϊός: 26 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι, 11.629 νέα κρούσματα
16:37
Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Έρογλου, δεν διατρέχει κίνδυνο
16:18
Χρέος μας η εθνική ενότητα, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
16:03
Υπό ρωσική επιρροή το Λουχάνσκ, λέει η Μόσχα
15:45
Πτώση λεωφορείου σε φαράγγι στο Πακιστάν – Τουλάχιστον 19 νεκροί
15:04
Για τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση ο δρόμος της εθνικής ευθύνης αποτελεί τη μόνη επιλογή, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας
14:35
Οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν οικτρά, λέει η Ένωση Καταναλωτών για το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό
14:12
Ξαφνική ασθένεια Ερντογάν: Κοινό κρυολόγημα λέει βουλευτής του – Φήμες για πάρεση (Βίντεο)
13:55
"Κλείδωσε" η ανώτατη τιμή πώλησης των σελφ τεστ στα φαρμακεία
13:28
Ικανοποιημένος δηλώνει ο Σάββας Περδίος για την πορεία της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο
13:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand