Συλικιώτης: Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για νέες θέσεις εργασίας

Την σημασία που μπορεί να έχει η αξιοποιήση της τεχνητής νοημοσύνης για το εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη εξείρε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Επιτροπής, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση με θέμα «Μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την βιομηχανία σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική». Ο ευρωβουλευτής τόνισε τα εξής:

“Η τεχνολογική εξέλιξη, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται πολλά πλεονεκτήματα. Ωστόσο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι να αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών της κοινωνίας καθώς και για την ενίσχυση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την νέα δυναμική, την ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να διασφαλίσουμε πως ο τομέας της ρομποτικής και η τεχνητή νοημοσύνη θα στηρίξουν το εργατικό δυναμικό που ήδη υπάρχει ενισχύοντας τις ανθρώπινες δυνατότητες, και θα δώσουν νέα ώθηση στην βιομηχανία της ΕΕ που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.”

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής του θέματος εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να καλύψουμε κενά και αδυναμίες που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία μας. Όπως εξήγησε, ιδιαίτερα στον Νότο που βρίσκεται σε διαδικασία επαναβιομηχανοποίησης και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, είναι αναγκαίο να προωθήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προσοχή δε, συμπλήρωσε, πρέπει να δοθεί στην στήριξη των ΜμΕ ώστε να μπορέσουν και αυτές να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς, όπως τόνισε, το σημαντικό για μια εταιρεία δεν είναι το μέγεθός της αλλά η ποιότητα της και αυτό εξαρτάται και από την δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην οφέλη που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών αλλά και της υγείας. Ωστόσο τόνισε πως βασική προϋπόθεση είναι τον έλεγχο και την ευθύνη να έχει πάντα ο άνθρωπος, ο οποίος να ενεργεί βάσει ηθικών αρχών και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως ένα στοιχείο που απουσιάζει από την έκθεση και πρέπει να προστεθεί είναι η ανάγκη αξιοποίησης των ερευνητικών δεδομένων για την δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενσωμάτωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και ιδιαίτερα της τεχνικής νοημοσύνης.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:18

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Σύγκλιση θέσεων για την ανάγκη αλλαγής διακυβέρνησης με το ΔΗΚΟ, διαπίστωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης
19:19
Θα κάνει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού, λέει ο Μενέντεζ Τζούνιορ, που συνάντησε ομογενείς στη Ν. Υόρκη
18:50
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια. Για αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Εκτίθεστε απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
18:20
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand