Δεν καταργείται η Κάρτα Φιλάθλου αλλά τα ποινικά αδικήματα γίνονται πειθαρχικά

Την απόφαση να μην καταργηθεί η Κάρτα Φιλάθλου αλλά να αλλάξει η πρόνοια για τα ποινικά αδικήματα και να μετατραπούν σε πειθαρχικά και να βαραίνουν τα σωματεία, πήρε η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο μετά από αίτημα της ΚΟΠ και των σωματείων και σε αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία του ΚΟΑ, καθώς και ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία της ΚΟΠ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είπε πως πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ζητήσει η ΚΟΠ, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης της κάρτας φιλάθλου και γενικότερα τα ζητήματα που συνδέονται με τον μειωμένο αριθμό φιλάθλων από τα γήπεδα.

«Είχαμε την ευκαιρία τόσο με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ όσο και με τους προέδρους των σωματείων να αξιολογήσουμε γενικότερα το ζήτημα που αφορά τα ομαδικά αθλήματα και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, να γίνει μια συζήτηση γύρω από τους πιθανούς λόγους οι οποίοι επηρεάζουν την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα και μέσα από έναν έντονο προβληματισμό καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν στη συνέχεια», είπε.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις, ο κ. Νικολάου είπε πως το πρώτο είναι πως η έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου και η τήρηση του Μητρώου παραμένει όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, δηλαδή δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην έκδοση της Κάρτας. Όμως, πρόσθεσε, θα υπάρξουν αλλαγές στις πρόνοιες που προβλέπονται σήμερα ως ποινικά αδικήματα.

«Θα γίνει μια αναθεώρηση των ποινικών αυτών αδικημάτων, εκεί που διαπιστώνεται ότι δεν θα ήταν απαραίτητο να παραμείνει ως ποινικό αδίκημα έτσι ώστε να μετατραπούν σε πειθαρχικά παραπτώματα, την ευθύνη των οποίων θα έχουν τα ίδια τα σωματεία. Την ίδια ώρα, αυτές οι υποθέσεις θα απασχολούν πλέον της ΚΟΠ», ανέφερε και εξήγησε πως αυτές οι πράξεις από ποινικό αδίκημα θα μετατραπούν σε πειθαρχικό παράπτωμα που θα εξετάζει τη ΚΟΠ στο πλαίσιο των πειθαρχικών διαδικασιών και την ευθύνη θα φέρουν τα ίδια τα σωματεία.

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε, αν το σωματείο κρίνει πως πρέπει να επιδιώξει την οποιαδήποτε κατανομή ευθύνης στο πρόσωπο που προέβη στη συγκεκριμένη πράξη, είναι θέμα που θα αφορά το σωματείο.

Ο κ. Νικολάου είπε πως κατά τη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τα επόμενα βήματα που προωθούνται για την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Ο ΚΟΑ ενημέρωσε ότι προωθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του συστήματος της ταξιθέτησης, είπε, και σημείωσε πως είναι κοινή η διαπίστωση όλων, ότι χρειάζονται να γίνουν βελτιωτικά έργα για τις υποδομές των γηπέδων.

Παράλληλα, είπε πως ο ΚΟΑ θα αξιολογήσει και θα ιεραρχήσει τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα γήπεδα ώστε να αρχίσει σταδιακά η υλοποίηση τους σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των γηπέδων.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι αποφασίστηκε να εξεταστούν περαιτέρω οι λόγοι, για τους οποίους κάποιοι να αποφεύγουν ή να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από το γήπεδο και όχι από την τηλεόραση τους. «Θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα και στη συνέχεια, θα παρακολουθούμε την υλοποίηση τους και σύντομα εκεί που θα χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση θα υπάρξει παρέμβαση από μέρους μας», είπε.

Ερωτηθείς αν η απόφαση για συνέχιση της έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου με τον τρόπο που γίνεται βρίσκει σύμφωνα τα σωματεία, ο κ. Νικολάου είπε πως μετά από έντονο προβληματισμό που είχε γίνει, αφού αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και οι δυνατότητες που υπάρχουν οι απαιτήσεις, αφού επεξηγήθηκε πλήρως ο τρόπος που γίνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος ικανοποιεί και την Επίτροπο Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, αποφασίστηκε να μείνει η κάρτα ως έχει.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει χαλάρωση των μέτρων από ποινικά σε πειθαρχικά ώστε να μεταβαίνουν στο γήπεδο όλοι όσοι φοβόντουσαν πως αν έκαναν κάτι θα ήταν αντιμέτωποι με τον Νόμο, ο κ. Νικολάου είπε πως δεν υπάρχει χαλάρωση. «Αντιθέτως, θα διευκολύνουμε περισσότερο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη συνεργασία των ίδιων των σωματείων», είπε.

Εξήγησε πως από τη στιγμή που τα παραπτώματα θα είναι πειθαρχικά και την ευθύνη θα την έχει το ίδιο το σωματείο, το οποίο θα υποστεί και την πειθαρχική δίωξη, τότε τα σωματεία θα μεριμνήσουν να ληφθούν μέτρα για αποφυγή τέτοιων πράξεων. Σημείωσε πως μέσα από την μέχρι σήμερα εμπειρία, τέτοιες πράξεις, δυστυχώς, δεν μπορούσε να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι με αποτέλεσμα να μην γίνεται ο σωστός έλεγχος από τα σωματεία.

Ερωτηθείς ποιες κυρώσεις θα έχει το σωματείο σε περίπτωση που οι οπαδοί του δεν συμμορφώνονται, είπε ότι θα τιμωρείται από την ΚΟΠ όπως τιμωρείτο για πειθαρχικά παραπτώματα.

Σε παρατήρηση πως αυτό που προτείνεται σήμερα είναι ότι γινόταν στο παρελθόν, δηλαδή στην περίπτωση που ριχνόταν μια φωτοβολίδα θα τιμωρείται το σωματείο και όχι ο συγκεκριμένος οπαδός που την πέταξε, ο κ. Νικολάου είπε πως η ρίψη φωτοβολίδας έχει διάφορες συνιστάμενες.

Όπως είπε αν ένας οπαδός ρίξει μια φωτοβολίδα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιου πολίτη είναι διαφορετικό από το αν ρίξει μια φωτοβολίδα σε ένα χώρο κενό. Επίσης, είναι άλλο το άναμμα μιας φωτοβολίδας από το να την ρίξεις στην αντίπαλη κερκίδα. «Είναι διάφορες οι συνισταμένες που θα πρέπει να εξεταστούν και οι οποίες θα πρέπει να διευκρινιστούν στη Νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε πως με βάση και με πρότυπα άλλων χωρών, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κάπου στη Νομοθεσία έχουν περιληφθεί κάποιες πράξεις ως ποινικά αδικήματα, που μπορεί να αποτελεί και υπερβολή.

Όπως είπε, στη συνέχεια, όταν ένα σωματείο γνωρίζει ότι κινδυνεύει να τιμωρηθεί το ίδιο τότε θα μεριμνήσει με πολλούς τρόπους να αποφευχθούν τέτοιες πράξεις, όπως μερίμνησαν σε κάποιες περιπτώσεις όταν ένιωσαν ότι η καμπάνα από διεθνείς οργανισμούς ήταν πολύ αυστηρές.

Ερωτηθείς για το θέμα των Stewards, ο κ. Νικολάου είπε πρόκειται για ένα θεσμό που θα πρέπει να ενισχυθεί καθώς υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και με την ΚΟΠ, και εξέφρασε την πεποίθηση πως σε αυτό το θέμα των stewards θα υπάρξει κατάληξη για να είναι πιο αποτελεσματική η παρουσία τους. «Εχουμε συμφωνήσει ότι είναι σωστή η φιλοσοφία ότι η Αστυνομία θα πρέπει να μείνει εκτός των γηπέδων και πως το ρόλο της Αστυνομίας εντός του γηπέδου σε ότι αφορά την ευταξία, θα πρέπει να αναλάβουν οι Stewards», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:18

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 30 Μαΐου
22:00
Κλειστοί δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω κατολισθήσεων
21:45
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διασφάλιση της αξιοπιστίας της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος
21:33
Έντεκα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο στους ΑΜΚΕ
21:12
Άρχισε η διερεύνηση καταγγελιών για στημένα και ΚΟΠ - Διορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί (Βίντεο)
20:43
Χρυσοί Κάλια, Νικόλας και Αγάθη στην κολύμβηση και Αιμιλία Κολοκοτρώνη στη σφύρα
20:10
Τζουντόκα από χρυσάφι
20:05
ΟΗΕ: Σχεδόν 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
19:22
Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο
18:54
Με 9 χρυσά μετάλλια μέχρι στιγμής η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης
17:50
Έρευνα σε βάρος έξι αντιπολιτευτικών τηλεοπτικών δικτύων στην Τουρκία
17:39
Aυστηρότερα μέτρα θα λάβει η Μόσχα ως απάντηση στην επίθεση με drones
17:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand