H επιστολή πρόσκλησης Τουσκ προς τους 27 της ΕΕ

Την επίσημη επιστολή πρόσκλησης προς του 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του άρθρου 50 για την υιοθέτηση της συμφωνίας αποχώρησης και την έγκριση της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα του Σαββάτου.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος Ντ.Τουσκ αναφέρει στην επιστολή του ότι "συνερχόμαστε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (του άρθρου 50) για να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit".

"Στην αρχή αυτών των συνομιλιών, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, συμφωνήσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης της ΕΕ των 27", σημειώνει ο Πρόεδρος και τις απαριθμεί:

- να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα και τη διαταραχή που προκαλεί το Brexit στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη μας ·

- να διευθετήσει το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με αμοιβαίες εγγυήσεις ·

- να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις ·

- να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της
- να αποφευχθεί ένα νομικό κενό για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις.

"Ο διαπραγματευτής της ΕΕ (Μ.Μπαρνιέ) έχει επιτύχει αυτούς τους στόχους", ανακοινώνει επισήμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Η Συμφωνία Απόσυρσης διασφαλίζει την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία δεν θα επηρεαστεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις πληρωμές του στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο και θα διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου", τονίζει ο Ντ.Τουσκ.

"Ο διαπραγματευτής μας κατάφερε να μειώσει τους κινδύνους και τις ζημίες που απορρέουν από την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει.

Σε ότι αφορά την πολιτική δήλωση, ο Πρόεδρος τονίζει ότι αυτή "καθορίζει την κατεύθυνση όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις" και διευκρινίζει ότι "σκοπεύουμε να εργαστούμε αποφασιστικά για την οικοδόμηση της καλύτερης δυνατής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ως φίλοι και συνεργάτες"." Και θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου δύο χρόνια για να επεξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε με ένα ακριβές πλαίσιο για μια τέτοια συνεργασία, και αν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, απαιτείται επιπλέον χρόνος για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, θα είναι δυνατή η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά δύο έτη", ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος.

"Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, κανείς δεν ήθελε να νικήσει κανέναν. Όλοι αναζητούσαμε μια καλή και δίκαιη συμφωνία. Και πιστεύω ότι βρήκαμε τελικά τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό", τονίζει.

"Δεδομένων όλων των παραπάνω, θα συστήσω ότι την Κυριακή εγκρίνουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και παρόλο που κανείς δεν θα έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος εκείνη την ημέρα, υπάρχει ένα πράγμα που θα ήθελα να τονίσω: σε αυτή την κρίσιμη εποχή, η ΕΕ των 27 έχει περάσει τη δοκιμασία της ενότητας και της αλληλεγγύης", ξεκαθαρίζει ο Ντ.Τουσκ.

Η συνάντηση των 27 ηγετών θα ξεκινήσει στις 9.30 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tajani. Στη συνέχεια, οι 27 α πραγματοποιήσουν μια συνεδρίαση εργασίας της ΕΕ των 27 για να υιοθετήσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης και να εγκρίνουν την Πολιτική Δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις. Τέλος, θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό May για να εξετάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα Σάββατο, η Τ.Μέι συναντάται στις Βρυξέλλες, τόσο με τον Ντ.Τουσκ, όσο και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:19

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Κοινή Δήλωση MED5 στη Μάλαγα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2021
14:52
Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση
14:46
Πυρά κατά του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.
14:18
ΕΔΕΚ: Διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών
14:10
Ελλάδα:Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
14:01
Φωτιά σε εξέλιξη κοντά στο Βατί Λεμεσού
13:49
ΑΚΕΛ: Ορθά ο ΠτΔ ανέδειξε την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά στην τοποθέτηση του έπρεπε να υπάρχει πρόταση για άρση του αδιεξόδου
13:27
Aπόλυτα ικανοποιημένος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από το περιεχόμενο της ομιλίας του ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
13:19
Ποτάμια λάβας ρέουν από το ηφαίστειο στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα
13:07
Η Αστυνομία προχώρησε σε 496 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις
12:39
Yπουργός Εργασίας:Στα σκαριά ειδικό σχέδιο για στήριξη θαλασσαιμικών που δεν λαμβάνουν την ειδική παροχή
12:25
Σταυροδρόμι της 7ης Τέχνης τα Χανιά μέσα από το 9ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου
12:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand