Σε τρία νέα προγράμματα του PESCO συμμετέχει η Κύπρος

Στο Ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα μάχης πέραν του ορίζοντα, στην Ευρωπαϊκή Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών και στον Ενιαίο – Μεταφερόμενο Σταθμό Διοίκησης και Ελέγχου, θα συμμετέχει πλέον η Κύπρος, στο πλαίσιο του PESCO.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της προόδου των Αποστολών και Επιχειρήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ). Στις εργασίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Οργανισμού και στις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO), η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της πιθανής συμμετοχής τρίτων κρατών σε προγράμματα της ΕΕ, όπου ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι εν λόγω χώρες ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων για παράδειγμα ο σεβασμός και υιοθέτηση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει σε 3 νέα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), τα οποία εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο ως ακολούθως:

Ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα μάχης πέραν του ορίζοντα (EU Beyond the Line of Sight (BLOS) land Battlefield Missile System), το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέας γενιάς ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων μάχης μεσαίου βεληνεκούς πέραν του ορίζοντα.
Ευρωπαϊκή Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών (Joint EU Intelligence School), που έχει στόχο την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού (Στρατιωτικού και μη στρατιωτικού) της ΕΕ στους κλάδους των πληροφοριών σε συνεργασία των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας των κρατών μελών και της ΕΕ καθώς επίσης και των Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ.
Ενιαίος – Μεταφερόμενος Σταθμός Διοίκησης και Ελέγχου (One Deployable SOF Tactical C2 Command Post (CP) – for Small Joint Operations(SOCC)) με σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία μεταφερόμενου σταθμού Διοίκησης και Ελέγχου Διακλαδικών – Ειδικών Επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Ο κ. Αγγελίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή εγκαινίασης της πλατφόρμας εκπαίδευσης, αξιολόγησης και ασκήσεων στα θέματα κυβερνοασφάλειας.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με απόφαση των κρατών μελών στις δομές του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας με σκοπό τη παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό των κρατών μελών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο Επικεφαλής του Κολλεγίου Dirk Dubois, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την διαχρονική και ενεργή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κολέγιο, κάνοντας ειδική μνεία στους δύο Κύπριους Αξιωματικούς που υπηρετούν στο Κολλέγιο και στον Κύπριο εκλεγμένο επικεφαλής του εξειδικευμένου ακαδημαϊκού συμβουλίου της εν λόγω πλατφόρμας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:21

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand