Προστασία και υποστήριξη της ΕΕ προς άτομα που δίδουν πληροφορίες

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων ενέκριναν σχέδιο νόμου το οποίο εγγυάται ότι οι πληροφοριοδότες στην ΕΕ μπορούν να αναφέρουν παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους τομείς της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, χωρίς φόβο αντιποίνων ή εκφοβισμού. Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων συμφώνησαν ότι τα ίδια μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν και για εκείνους που βοηθούν τα άτομα να προβούν σε αναφορά, π.χ. τους δημοσιογράφους.

Ασφαλείς μηχανισμοί αναφοράς

Για να βεβαιωθούν ότι οι δυνητικοί πληροφοριοδότες αισθάνονται ασφαλείς και γνωρίζουν τους δίαυλους αναφοράς, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι:
• τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα δημιουργήσουν επαρκής εσωτερικούς και εξωτερικούς δίαυλους αναφοράς•
• οι δίαυλοι αναφοράς θα διασφαλίζουν ότι ο αναφέρων θα ενημερώνεται εντός μίας εβδομάδας ότι η έκθεση αναφοράς του έχει παραληφθεί, ενώ πληροφόρηση για το πού βρίσκεται η έκθεση (follow-up) θα πρέπει να λαμβάνεται το αργότερο δύο μήνες μετά την παραλαβή της έκθεσης αναφοράς•
• θα πρέπει να εναπόκειται στο άτομο που προβαίνει σε αναφορά η επιλογή του καταλληλότερου διαύλου αναφοράς, είτε εσωτερικού ή εξωτερικού, αναλόγως των περιστάσεων.
Απαγόρευση αντιποίνων και στήριξη
Το συμφωνηθέν κείμενο απαγορεύει ρητά τα αντίποινα και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις κατά των αντιποίνων προς τους πληροφοριοδότες. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να παρέχουν δωρεάν πληροφορίες και συμβουλές, καθώς και νομική, οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Δήλωση

Η εισηγήτρια κα Virginie Roziere (Σ&Δ, Γαλλία) δήλωσε τα εξής: «Μετά τα πρόσφατα μεγάλα σκάνδαλα, όπως το Luxleaks, και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που δίδουν πληροφορίες στην Ευρώπη, αυτή η Οδηγία προστατεύει πολύ καλύτερα από πριν τα άτομα που μιλάνε για το κοινό καλό. Το Κοινοβούλιο εισήγαγε σημαντικές βελτιώσεις στο κείμενο της Επιτροπής. Η δημιουργία μιας ενιαίας και εύκολα αναγνωρίσιμης δημόσιας αρχής σε κάθε κράτος μέλος, η οποία θα παρέχει δωρεάν εμπιστευτικές συμβουλές σε όσους σκοπεύουν να «σφυρίξουν» ή έχουν ήδη «σφυρίξε»ι, μαζί με νομική και οικονομική βοήθεια, αποτελούν σημαντικά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε αποτελεσματικά την ελευθερία του λόγου».

Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Πληροφοριοδοτών και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με τα νόμιμα μέτρα προστασίας των πληροφοριοδοτών.

Μελέτη του 2017 που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής υπολόγισε ότι η απώλεια δυνητικών οφελών λόγω της έλλειψης προστασίας των πληροφοριοδοτών, μόνο από τις δημόσιες συμβάσεις, κυμαίνεται από 5,8 έως 9,6 δις ευρώ ετησίως για την ΕΕ στο σύνολό της.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:20

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ανοιχτή σε λύση δύο κρατών επανέλαβε ο ΠτΔ προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή
20:22
136 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα, κανένας θάνατος
19:57
Κοινή καθησυχαστική δήλωση εταιρειών ενέργειας στη Βρετανία περί επάρκειας καυσίμων
19:49
Δίνουμε και φέτος «Μουσικό ραντεβού» κάθε Σάββατο απόγευμα στο ΡΙΚ (trailer+photo)
19:43
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand