Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, αν δεν σώσει τις τράπεζές της

Ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χαρακτηρίζει το Bloomberg τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια οικονομική κρίση αν δεν μπορέσει να απομακρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την καθοδική τους πορεία», σημειώνει το πρακτορείο αναλύοντας τα σχέδια που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ κυκλοφορούν ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός APS (Εταιρείας Ειδικού Σκοπού) και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, μόνον που κάτι τέτοιο ίσως κάνει τους επενδυτές να αναρωτηθούν κατά πόσον θα είναι καλυμμένες για τα επόμενα χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, χώρια που μπορεί να συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το bail in , (τους κανόνες δηλαδή που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το σχέδιο της ΤτΕ είναι λίγο πιο περίπλοκο, σημειώνει το πρακτορείο, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαιά τους, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Μια άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιδοτήσει το κράτος ένα μέρος των αποπληρωμών μικρότερων δανείων των δανειοληπτών, όπως έκανε περίπου η Κύπρος με το σχέδιο «Εστία».

Πηγή:iefimerida.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν
20:21
Προχωρούν κανονικά με μέτρα την Τετάρτη οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια
20:06
Βελτίωση της κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον
19:37
117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη, κανένας θάνατος
19:35
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Τα κατεχόμενα πέρασαν στην ψηφιακή εκπαίδευση εναρμονιζόμενα με την Τουρκία
18:19
Σπουδαία διάκριση για την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα οδικής ασφάλειας
18:10
Με στάση πληρωμών κινδυνεύουν μέχρι 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ, εκτός αν αυξηθεί το όριο του χρέους, προειδοποιεί η ΥΠΟΙΚ
17:46
H ελληνογαλλική συμφωνία δημιουργεί νέο πλαίσιο προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας, λένε διπλωματικές πηγές
17:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand