ΥΠΟΙΚ: Η παραχώρηση μετοχών επέσπευδε την ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ

Η απόφαση για τη διάθεση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας δεν εμπόδιζε την προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, αλλά επέτρεπε την ταχύτερη υλοποίησή της, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως μετά τις ενστάσεις τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) όσο και από την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ακύρωσε την απόφαση αλλά τη διαφοροποίησε, φέρνοντας χρονικά μπροστά την προσέλκυση επενδυτή.


«Παρά το ότι νομικά δεν μπορεί ο επόπτης να πει σε ένα μέτοχο τι θα κάνει τις μετοχές του, επαναλαμβάνω, πως όταν μέσα από το διάλογο με τον ΕΕΜ διαφάνηκε πως είχε έντονη άποψη, η κυβέρνηση ενημερώθηκε και δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαφοροποιήσει κάπως την απόφαση», ανέφερε ο κ Γεωργιάδης, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού και συμπλήρωσε: «Δηλαδή τη φάση β’ να τη φέρουμε μπροστά, αυτό μας ζήτησε η κ.(Ντανιέλ) Νουί, δηλαδή πρώτα η είσοδος των στρατηγικών επενδυτών και να ακολουθήσει η ένταξη στο Χρηματιστήριο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίου Αρέστη γύρω από τη δωρεάν διάθεση των μετοχών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «δεν ακυρώθηκε ποτέ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, (αλλά) διαφοροποιήθηκε η σειρά υλοποίησης της απόφασης του Υπουργικού».

Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη αν είχε ενημερώσει το Υπουργικό για τις ενστάσεις του ΕΕΜ, με τον ΥΠΟΙΚ να απαντά θετικά λέγοντας ότι είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι «ο Συνεργατισμός μετετρέπετο σιγά σιγά σε ημικρατικό οργανισμό» και ότι η μόνη λύση στις παθογένειες ήταν η προσέλκυση επενδυτή.

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της απόφασης για παραχώρηση δωρεάν μετοχών, υποστηρίζοντας πως με την παραχώρηση του 25% επιτυγχάνετο η συμμόρφωση με το κριτήριο της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε οι μετοχές του Συνεργατισμού να μπορούν να ενταχθούν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ενώ δεν αποδέχθηκε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε στην προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.

«Όχι το χρονοδιάγραμμα (για έναρξη της ιδιωτικοποίησης) ήταν Σεπτέμβριο του 2018, βρισκόμασταν στη Άνοιξη του 2017, η κίνηση της κυβέρνησης θα επέτρεπε την επίσπευση της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το πλάνο για ολοκλήρωση διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών καθορίστηκε στον Ιούνιο του 2018. «Άρα δεν υπήρχε καθυστέρηση υπήρχε κατ’ ακρίβεια κάποια επίσπευση», συμπλήρωσε.

Να ρωτηθεί το Υπουργικό αν παραπλανήθηκε

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε αναφορές ενώπιον της Επιτροπής περί παραπλάνησης του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι το Υπουργικό είχε πλήρη εικόνα, πλήρη ενημέρωση.

«Ο μόνος που θα μπορούσε να ισχυριστεί παραπλάνηση θα ήταν το ίδιο το Υπουργικό και είμαι βέβαιος αν το Υπουργικό Συμβούλιο ερωτηθεί αν είχε ενημέρωση ή αν έτυχε παραπλάνησης θα δώσει απάντηση. Μόνο ένα σώμα θα μπορούσε να πει ότι έτυχε παραπλάνηση και όχι ένας τρίτος», είπε.

«Δεν γνωρίζω το κάθε τιμολόγιο»

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Αρέστη δεν συμφώνησε πως παρατηρήθηκαν σπατάλες στον Συνεργατισμό, λέγοντας πως η μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΣΚΤ ήταν στο 20% και η μείωση του μισθολογίου ήταν κοντά στο 30%.

Ο κ. Αρέστη αντέτεινε πως από τη μια γινόταν εξοικονόμηση, ενώ από την άλλη πλευρά γίνονταν σπατάλες, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά αυτοκινήτου για τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπείας της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη με δαπάνη ύψους €28.800.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η πρόνοια για αγορά αυτοκινήτου για τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπείας της ΣΚΤ υπήρχε στην πρώτη Επιτροπεία, προσθέτοντας πως ο επόμενος Πρόεδρος, Τάκης Ταουσιάνης του ζήτησε να αφαιρεθεί η πρόνοια για αγορά αυτοκινήτου και να αυξηθεί η αντιμισθία του.

Διερωτήθηκε δε κατά πόσον ρωτήθηκε ο κ. Ταουσιάνης για το θέμα αύξησης της αντιμισθίας.

Επιπλέον, ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε τιμολόγιο €55.000 σε δικηγόρο προκειμένου να προετοιμάσει στέλεχος της ΣΚΤ για την κατάθεσή του στην Ερευνητική, με τον ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Υπενθυμίζοντας την απαγόρευση στην ανάμειξη του κράτους στη διοίκηση του Συνεργατισμού (Relationship Framework Agreement), που προνοείτο στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την αρμοδιότητα της διαχείρισης της τράπεζες την είχε το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι το κράτος.

«Εξετάζαμε τη συμμόρφωση με τους οικονομικούς και επιχειρησιακούς στόχους, όπου έπρεπε να υπάρξει μείωση στο κόστος και υπήρχε. Αυτό εξέταζε το κράτος. Αν εξέταζε το κάθε τιμολόγιο, θα έπρεπε να τα ελέγχει το Γενικό Λογιστήριο (του κράτους). Και αν με ρωτήσετε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την κάθε δαπάνη από ένα προϋπολογισμό €6.5 δισεκατομμυρίων», είπε.

Δεν είχαμε ψευδαίσθηση για ανάκτηση του €1,7 δισ.

Σε ερώτηση του Γιώργου Χαραλάμπους αν πίστευε ότι ο Συνεργατισμός μετά την κρατική κεφαλαιακή ένεση θα γινόταν βιώσιμος και αν θα ανακτούσε το κράτος τα χρήματα που τοποθέτηση στην ΣΚΤ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο στόχος ήταν η προσέλκυση επενδυτή, προσθέτοντας πως «δεν τρέφαμε τέτοια ψευδαίσθηση, ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω ή ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω από τα υπερκέρδη των συνεργατιστών. Να είμαστε συγκεκριμένοι σε ποιο οργανισμό δώσαμε τα λεφτά. Ποτέ δεν υπολογίσαμε, ούτε εμείς ούτε η Τρόικα, ότι θα παίρναμε τα λεφτά μας πίσω».

Απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Χαραλάμπους ότι ο ΕΕΜ αύξησε τις εποπτικές απαιτήσεις λόγω της αδυναμίας της ΣΚΤ να διαχειριστεί τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης παράθεσε στοιχεία βάσει των οποίων η μείωση των ΜΕΔ στον Συνεργατισμό ήταν 15% από το 2014 μέχρι το τέλος του 2017 σε σύγκριση με 25% για όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τα ΜΕΔ στην Τράπεζα Κύπρου υποχώρησαν από το 61% το 2015, υποχώρησε στο 47% το τέλος του 2017, ενώ στην Ελληνική τα ΜΕΔ από 59% το 2015 υποχώρησαν στο 53% το 2017. Στην Astrobank, όπως είπε, τα ΜΕΔ από το 50% το 2015 πήγαν στο 56% το 2017, όπως είπε. Στην Alpha Bank από το 61% το 2015 τα ΜΕΔ πήγαν στο 65,5%.

«Ήταν οι υπόλοιπες τράπεζες σε καλύτερη πορεία και η Συνεργατική υστέρησε; Δεν ήταν ο λόγος αυτός. Ο λόγος που επέβαλλε την πιο δραστική μεταχείριση της ΣΚΤ έναντι άλλων τραπεζών που έχουν πιο ψηλά ποσοστά ΜΕΔ, σχετίζεται με το γεγονός ότι σε αντίθεση με όλες τις τράπεζες που έχω αναφέρει, η ΣΚΤ δεν είχε μέτοχο που να δικαιούταν να ενισχύσει την τράπεζα έστω και με ένα ευρώ», είπε.

Σε παρατήρηση του κ. Χαραλάμπους ότι ο ΕΕΜ διαπίστωσε προβληματικά δάνεια που δεν έτυχαν διαχείρισης για 10 ή 15 χρόνια και ότι δεν έγιναν εκποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτή ήταν μια αδυναμία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος μετά από 10 χρόνια αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

«Αυτή η αδυναμία είναι η γενικότερη αδυναμία που αντιμετωπίζει στο σύνολό του το ευρύτερο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Θα έβλεπα το επιχείρημά σας αν ήταν μόνο στο Συνεργατισμό».

Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε με παρατήρηση του κ. Χαραλάμπους ότι η μείωση των ΜΕΔ στον Συνεργατισμό ήταν αποτέλεσμα λογιστικής διαγραφής δανείων ύψους €1,1 δισ., λέγοντας πως ήταν αποτέλεσμα συνδυασμών κινήσεων. Σημείωσε εξάλλου πως στα €6,4 προστέθηκαν €4 δισ. νέα δάνεια λόγω εισροής νέων δανείων που μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα αλλά και πρόσθεση των τόκων.

«Αν ληφθεί υπόψη ο σχηματισμός νέων ΜΕΔ ύψους €2,8 δισ. τότε η μείωση των ΜΕΔ ήταν €4 δισ.», είπε.

Εξάλλου στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Γεωργιάδης διάβασε εναρκτήρια δήλωση, καταθέτοντας τέσσερις βασικές επισημάνσεις για την πορεία του Συνεργατισμού.

Πρώτο το ερώτημα, όπως είπε, δεν είναι πώς και γιατί οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός σε αδιέξοδο το 2013. Το ερώτημα είναι πώς και άντεξε ο Συνεργατισμός μέχρι το 2013;», είπε.

Δεύτερο, η η κρατική ενίσχυση του 2013 δεν εξαφάνισε τα προβλήματα του Συνεργατισμού, αλλά «απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων και στο Συνεργατισμό. Ήταν μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να διασφαλίσει».

Ως τρίτη επισήμανση, ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε την πρόοδο που έγινε μετά το 2013 μέχρι το 2017 στον Συνεργατισμό, η οποία ήταν «σημαντική», όπως είπε.

Τέλος, η τέταρτη επισήμανση αφορούσε το μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να περιορίζουμε την θεώρηση μας στον δικό μας μικρόκοσμο».

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για τον διαχωρισμό του Συνεργατισμού και τη απόκτηση του εξυπηρετούμενου μέρους του από την Ελληνική Τράπεζα, λέγοντας πως αυτή «δεν ήταν αρνητική εξέλιξη, ούτε και ήταν λύση ανάγκης».

«Ήταν κίνηση που μας επιτρέπει να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που θα στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια και θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, όπως ακριβώς είχα δηλώσει δημοσίως, εκ μέρους της Κυβέρνησης, στις 15 Ιουνίου, αμέσως μετά τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:21

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.