Μει: Η συμφωνία του Brexit τιμά την ψήφο του βρετανικού λαού

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η πολιτική διακήρυξη επί του μελλοντικού πλαισίου της σχέσης με την ΕΕ που συμφωνήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, «είναι μία καλή συμφωνία για τη χώρα μας και για τους εταίρους μας στην ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «τιμά την ψήφο του βρετανικού λαού» υπέρ του Brexit.

Η κα Μέι επισήμανε μεταξύ άλλων την αμοιβαία πρόθεση δημιουργίας μίας νέας περιοχής ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς δασμούς επί των διακινούμενων προϊόντων, κάτι που, όπως τόνισε η Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά κάνει η ΕΕ σε συμφωνία με άλλη χώρα. Παράλληλα, συμπλήρωσε, διασφαλίζεται η ανεξάρτητη εμπορική πολιτική του Λονδίνου.

Σημείωσε επίσης ότι με τη συμφωνία τερματίζεται η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ακανθώδες ζήτημα της αλιευτικής πολιτικής μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η κα Μέι έκανε λόγο για έλεγχο επί του ποσοστού αλιευμάτων που μπορούν να διεκδικούν οι Βρετανοί αλιείς στα βρετανικά ύδατα έναντι των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική διακήρυξη παρέχει σταθερότητα και βεβαιότητα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά με βάση την αρχή της ισοδυναμίας.

Μίλησε για συνέχιση της στενής συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας και προάσπισης του διεθνούς δικαίου.

Η Τερέζα Μέι υπενθύμισε ότι με τη Συμφωνία Αποχώρησης, το πρώτο σκέλος της συμφωνίας του Brexit, οριστικοποιείται η μεταβατική περίοδος ώστε η μετάβαση στις νέες ρυθμίσεις να γίνει ομαλά.

Μίλησε επίσης για δίκαιο διακανονισμό ως προς το οικονομικό κόστος του διαζυγίου, με τη Βρετανία να πληρώνει τελικά πόσο μικρότερο του μισού από τις αρχικές αξιώσεις της ΕΕ.

Στο θέμα της δέσμευσης για αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, η κα Μέι επέστησε την προσοχή των βουλευτών, κυρίως των ευρωσκεπτικιστών, στη ρητή δέσμευση για δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών και τεχνολογικών μέσων αντί του λεγόμενου backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο στην ουσία προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μέχρι να βρεθεί άλλη οριστική λύση.

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ενστάσεις της Μαδρίτης ως προς το ποιες εξαιρέσεις από τη συμφωνία του Brexit θα ισχύουν για το Γιβραλτάρ, η η Μέι είπε ότι διεξάγεται εποικοδομητική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ισπανίας και του Γιβραλτάρ. Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα «όλης της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να υλοποιήσω τη συμφωνία που θέλει ο βρετανικός λαός», κατέληξε η πρωθυπουργός Μέι.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριψε ως ανεπαρκή την πολιτική διακήρυξη. Όπως είπε, «μαρτυρά την αποτυχία των κακών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, δεν προσφέρει καμία βεβαιότητα για το μέλλον».

Σχολίασε ότι το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση θα μπορούσε να γραφτεί προ δύο ετών, καθώς είναι γεμάτο ασάφειες. «Τι στο καλό έκανε η κυβέρνηση επί τόσο καιρό;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόρμπιν. «Είναι το τυφλό Brexit που φοβόμασταν, ένα άλμα στο σκοτάδι», πρόσθεσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κα Μέι δέχθηκε κατά κύριο λόγο επικριτικές ερωτήσεις από βουλευτές όλων των παρατάξεων. Οι ενστάσεις αφορούσαν από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών κυρίως το θέμα του ιρλανδικού backstop, το ζήτημα της επάρκειας των πλεονεκτημάτων που αποκτούν ή όχι οι Βρετανοί αλιείς έναντι των Ευρωπαίων και τις δεσμεύσεις που φαίνεται να αναλαμβάνει η Βρετανία ως προς τη μη παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΕ στους τομείς των κρατικών επιχορηγήσεων, των περιβαλλοντικών στόχων, της προστασίας κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της φορολογίας. Από την πλευρά των πολέμιων του Brexit επισημάνθηκε ότι διακυβεύεται η συνέχιση του απρόσκοπτου εμπορίου με την ΕΕ.

Σε μια ένδειξη ότι η κα Μέι δύσκολα θα πείσει τους Brexiteers βουλευτές του κόμματός της να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ ο οποίος είχε αναλάβει να βρει μία χρυσή τομή σε επαφές της τελευταίας στιγμής με την πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθόλου λειτουργική».

Την αντίθεσή του με τη συμφωνία ως προς τις αναφορές περί των όρων του backstop, εξέφρασε και ο πρόσφατα παραιτηθείς υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Στις διαφωνίες του επέμεινε και ο εκπρόσωπος για το Brexit του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP, στους δέκα βουλευτές του οποίου βασίζεται η πρωθυπουργός για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Αν η πρωθυπουργός θέλει να βασιστεί στη στήριξη του κόμματος μου, τότε θα πρέπει να δούμε ένα τέλος στο backstop», είπε ο Τζέφρι Ντόναλντσον.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα αποδεχθεί δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας του Brexit, η κα Μέι επανέλαβε την αρνητική της θέση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:21

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.