Γιλντιρίμ: Η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαντήσει στην Α.Μεσόγειο

​Να προσέξουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τ/Κ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου με θέμα την 40χρονη περιπέτεια του Πίρι Ρέις, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι “στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση”. “Οι θάλλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το επικαρπείται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς”, ανέφερε. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι “οπωσδήποτε μα οπωσδήποτε η ‘νότια Κύπρος’ πρεπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνων υδάτων”. “Αυτό είναι σημείο κρίσιμο. Σε αυτό το θέμα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα εκεί πρέπει να προσέξουν”, ανέφερε.
Ο Προεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε ακόμη ότι “η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντας της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας”. “Όλοι να γνβρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα”, ανέφερε.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι τότε που ήρθε το Πίρι Ρέις στην Τουρκία ο ίδιος ήταν ακόμη φοιτητής στο ναυπηγείο στις κατασκεύες πλοίων. “Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκριπίδας”. Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως όταν το Πίρι Ρέις κατέβηκε στην θάλασσα “οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν την μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους”. Πρόσθεσε ότι η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο τεραμτίστηκε με την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών.

Ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.