Δήλωση Μέι επί της πολιτικής διακήρυξης για τη σχέση με την ΕΕ

Δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κατ’ αρχήν συμφωνία επί της πολιτικής διακήρυξης για το μελλοντικό πλαίσιο της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα κάνει το απόγευμα η Τερέζα Μέι.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία και η αποστολή του σχεδίου της πολιτικής διακήρυξης στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πολιτική διακήρυξη είναι το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας του Brexit, μαζί με τη Συμφωνία Αποχώρησης, που θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή και έπειτα το βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κα Μέι ενημερώνει για το περιεχόμενο του κειμένου τους Yπουργούς της.

Οι πρώτες αναλύσεις στη Βρετανία επισημαίνουν ότι η πολιτική διακήρυξη επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές επιδιώξεις κάθε πτέρυγας στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει προς τους ευρωσκεπτικιστές ότι πέτυχε να συμπεριληφθεί αναφορά στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης περί δυνατότητας χρήσης τεχνολογικών μέσων για την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Οι Brexiteers βουλευτές της προτιμούν μία τέτοια λύση από την εφαρμογή του λεγόμενου ‘backstop’ για τη Βόρεια Ιρλανδία, που συνίσταται στην ουσία στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Το κείμενο ορίζει επίσης ρητώς τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλά για ανεξάρτητη μελλοντική εμπορική πολιτική για το Λονδίνο, για μια εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών με «υψηλές φιλοδοξίες» και για διατήρηση του μεγαλύτερου τμήματος της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, το κείμενο δεν κάνει ρητή αναφορά σε «χωρίς τριβές» διακίνηση προϊόντων όπως επιθυμούσε η Τερέζα Μέι, αν και αναφέρεται σε όσο το δυνατόν πιο στενό εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, δεν διευκρινίζει το βαθμό πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτικές ίσων όρων σε τομείς όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι περιβαλλοντικοί στόχοι, η προστασία κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κα Μέι ελπίζει ότι αυτή η πολιτική διακήρυξη θα κάμψει τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών όπως διατυπώθηκαν μετά από τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:21

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.