Δήλωση Μέι επί της πολιτικής διακήρυξης για τη σχέση με την ΕΕ

Δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κατ’ αρχήν συμφωνία επί της πολιτικής διακήρυξης για το μελλοντικό πλαίσιο της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα κάνει το απόγευμα η Τερέζα Μέι.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία και η αποστολή του σχεδίου της πολιτικής διακήρυξης στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πολιτική διακήρυξη είναι το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας του Brexit, μαζί με τη Συμφωνία Αποχώρησης, που θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή και έπειτα το βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κα Μέι ενημερώνει για το περιεχόμενο του κειμένου τους Yπουργούς της.

Οι πρώτες αναλύσεις στη Βρετανία επισημαίνουν ότι η πολιτική διακήρυξη επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές επιδιώξεις κάθε πτέρυγας στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει προς τους ευρωσκεπτικιστές ότι πέτυχε να συμπεριληφθεί αναφορά στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης περί δυνατότητας χρήσης τεχνολογικών μέσων για την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Οι Brexiteers βουλευτές της προτιμούν μία τέτοια λύση από την εφαρμογή του λεγόμενου ‘backstop’ για τη Βόρεια Ιρλανδία, που συνίσταται στην ουσία στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Το κείμενο ορίζει επίσης ρητώς τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μιλά για ανεξάρτητη μελλοντική εμπορική πολιτική για το Λονδίνο, για μια εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών με «υψηλές φιλοδοξίες» και για διατήρηση του μεγαλύτερου τμήματος της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, το κείμενο δεν κάνει ρητή αναφορά σε «χωρίς τριβές» διακίνηση προϊόντων όπως επιθυμούσε η Τερέζα Μέι, αν και αναφέρεται σε όσο το δυνατόν πιο στενό εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, δεν διευκρινίζει το βαθμό πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτικές ίσων όρων σε τομείς όπως οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι περιβαλλοντικοί στόχοι, η προστασία κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κα Μέι ελπίζει ότι αυτή η πολιτική διακήρυξη θα κάμψει τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών όπως διατυπώθηκαν μετά από τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Νέα σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:40
Ζημιές στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα προκάλεσε η πυρκαγιά
21:34
8 τραυματίες σε μια ύποπτη «τρομοκρατική» επίθεση νεαρού άνδρα με μαχαίρι στην νότια Σουηδία
21:05
ΑΕΛ - ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2-0
20:27
Στα 323 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:06
"Καταρρέουμε. Βοηθήστε μας" φωνάζουν αιγοπροβατοτρόφοι
20:00
Φωτιά μαίνεται στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
19:43
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand