FT: Απόπειρα συμβιβασμού για τη Β. Ιρλανδία από την ΕΕ

Μία συμβιβαστική πρόταση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, που αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στη συμφωνία για το Brexit, φέρεται να έχει παρουσιάσει η ΕΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση των Financial Times από τις Βρυξέλλες.

Για την πρόταση ενημερώθηκαν την Τετάρτη οι μόνιμοι πρέσβεις στην ΕΕ και οι αρμόδιοι Βρετανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει για όσο χρειαστεί σε μία πλήρη τελωνειακή ένωση με την υπόλοιπη ΕΕ, με ισχύ του ευρωπαϊκού «τελωνειακού κώδικα» και των κανονισμών της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα και τις αγροτροφές.

Παράλληλα, το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) θα παραμείνει σε μία στοιχειώδη τελωνειακή ρύθμιση με την ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο θα επιβάλει τους ίδιους δασμούς με τους Ευρωπαίους στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες.

Αυτή η συμβιβαστική ρύθμιση θα ισχύει μέχρι να υπάρξει συμφωνία επί μίας μόνιμης εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, που θα καλύπτει και το θέμα της αποφυγής συνόρων στην Ιρλανδία.

Οι FT προσθέτουν ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αναμένεται να απαντήσει κατά πόσο αποδέχεται αυτή την πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, τότε είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 17 Νοεμβρίου για οριστικοποίηση των όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η νέα πρόταση της ΕΕ καλύπτει μία βασική προϋπόθεση που έχουν θέσει οι Βρετανοί, ότι δηλαδή δεν είναι αποδεκτή η θέσπιση τελωνειακών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Καλύπτεται επίσης η απαίτηση των Ευρωπαίων και των Ιρλανδών για μη δημιουργία σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Αναμένεται ωστόσο να προκαλέσει τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, που φοβούνται την επ’ αόριστο παραμονή της χώρας σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η ΕΕ επιμένει στη θέση ότι θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και μία πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, που θα ορίζει ότι αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ρύθμιση τότε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει κομμάτι της τελωνειακής ένωσης.

Αυτό το λεγόμενο «bakcstop μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία» έχει απορριφθεί επανειλημμένως από την πρωθυπουργό Μέι.

Στην ουσία η πρόταση στην οποία αναφέρονται οι Financial Times είχε ήδη συζητηθεί τον περασμένο μήνα. Η διαφορά έγκειται στο ότι η ΕΕ μοιάζει να αποδέχεται τη θέσπιση της συμβιβαστικής τελωνειακής ρύθμισης με ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ημέρα του Brexit και χωρίς την ανάγκη πρόσθετης ειδικής και χρονοβόρας εμπορικής συνθήκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:47

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τα εμβόλια, όμως είπε πως χρειάζονται περισσότερα γρήγορα
21:15
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand