Eπαναλαμβανόμενες αιτήσεις για ΕΕΕ – προωθούνται μέτρα

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί μέτρα και διαδικασίες για αντιμετώπιση του φαινομένου των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων, αλλά και για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που λαμβάνουν επιδόματα.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φάνος Κουρουφέξης, προσθέτοντας ότι τις αλλαγές που προωθούνται θα ανακοινώσει σύντομα η ίδια η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Ανέφερε για το ΕΕΕ ότι υπάρχει το ζήτημα πως πάρα πολλοί πολίτες, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί είτε για το ύψος των εισοδημάτων τους είτε για το ποσό των καταθέσεων τους είτε γιατί δεν μεταβαίνουν σε εργασία που τους αποστέλλει το Υπουργείο, έρχονται την επόμενη ημέρα της απόρριψης της αίτησης τους και καταθέτουν νέα αίτηση.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κύριο Κουρουφέξη, οι υπηρεσίες προβαίνουν σε επανάληψη των διαδικασιών εξέτασης της νέας αίτησης και σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί και πάλι, το άτομο αυτό καταθέτει και τρίτη αίτηση, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουμε πλέον το φαινόμενο κάποιος αριθμός πολιτών να έχουν καταθέσει αίτηση για έκτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη εφαρμογής του ΕΕΕ, παρά την απόρριψη των προηγούμενων αιτήσεων του.  
Ο κύριος Κουρουφέξης είπε ότι από τις 2.500 αιτήσεις που εξετάζει σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας οι περίπου 1.600 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέραν της μιας φοράς.
Ανέφερε επίσης ότι οι δικαιούχοι ΕΕΕ το 2018 είναι γύρω στις 25 χιλιάδες οικογένειες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μονομελής οικογένειες (συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες) και πρόσθεσε ότι πριν τρία χρόνια ο αριθμός των δικαιούχων ανερχόταν στις 36 χιλιάδες αλλά λόγω της σημαντικής μείωσης της ανεργίας έχει μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων.  

Επίδομα τέκνου

Ο κύριος Κουρουφέξης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τέλος του περασμένου Αυγούστου για επίδομα τέκνου θα πληρωθούν τέλος Νοεμβρίου, λόγω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Είπε ακόμη ότι όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου, ενώ όσες υποβλήθηκαν Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα πληρωθούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Σημείωσε ότι για το επίδομα τέκνου υποβάλλονται ετήσια πέραν των 65.000 αιτήσεων και ότι το κοινό μπορούσε από τις αρχές του 2018 να αρχίσει να υποβάλει αίτηση για το επίδομα τέκνου.

Πληρωμή επιδομάτων Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα

Εξάλλου, ο κύριος Κουρουφέξης είπε ότι τα επιδόματα Δεκεμβρίου (δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χαμηλοσυνταξιούχοι), τα οποία περιλαμβάνουν και τα επιδόματα τέκνου και μονογονιού, θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες χρονιές.
Αν κάποιος υποβάλει αίτηση το Νοέμβριο προφανώς δεν θα είναι δυνατό να του καταβληθεί το επίδομα αρχές Δεκεμβρίου αλλά εντός Ιανουαρίου, εξήγησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:24

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια. Για αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Εκτίθεστε απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
18:20
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand