Συρία: Το ΙΚ έχασε έναν από τους ύστατους θύλακές του

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανέκτησε αποσπώντας από τα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τον τελευταίο θύλακα που κατείχαν στη νότια Συρία, ενώ παράλληλα αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο ανατολικό τμήμα της Συρίας εναντίον άλλου θύλακα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

 Η εξτρεμιστική οργάνωση είχε καταλάβει το 2014 τεράστια τμήματα της συριακής επικράτειας, από τα οποία όμως έκτοτε εκδιώχθηκε. Ελέγχει πλέον μόνο μερικούς μικρούς θύλακες στον νότο και στα ανατολικά και βρίσκεται υπό την εντεινόμενη πίεση χωριστών επιχειρήσεων εναντίον της. Το Σάββατο το ΙΚ έχασε το Τλουλ ας Σάφα, το ύστατο προπύργιό της στο νότιο τμήμα της χώρας, ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Σουέιντας, έπειτα από εντατικούς βομβαρδισμούς που το καθεστώς διεξήγαγε επί πολλές εβδομάδες. Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ «ελέγχουν πλέον την περιοχή, μετά την απόσυρση των μαχητών του ΙΚ προς τα ανατολικά, στην Μπαντίγια (στην έρημο)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Κατά τον ίδιο, από 700 ως 1.000 τζιχαντιστές εγκατέλειψαν αυτό το τελευταίο καταφύγιο έπειτα από μια «συμφωνία με το καθεστώς» (της Συρίας). Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο στρατός συνέχιζε την «εκκαθάριση των περιοχών που απελευθερώθηκαν» αφού οι δυνάμεις του «σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό» τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις συγκρούσεις από τα τέλη του Ιουλίου στην περιοχή αυτή σκοτώθηκαν 245 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές και 425 τζιχαντιστές. Αυτή η νέα ήττα του ΙΚ καταγράφηκε λιγότερες από δέκα ημέρες μετά την απελευθέρωση από τον συριακό στρατό 17 ομήρων Δρούζων, οι οποίοι είχαν απαχθεί την 25η Ιουλίου από τους τζιχαντιστές στη νότια επαρχία Σουέιντα.

Παράλληλα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το ΙΚ υπέστη το Σάββατο έναν καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Τουλάχιστον 36 άμαχοι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα (του Σαββάτου) σε επιδρομές του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στο χωριό Αμπού ελ Χοσν», στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, είπε ο Άμπντελ Ραχμάν. Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, πρόσθεσε, εξηγώντας πως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν επρόκειτο για μαχητές ή άμαχους. Αυτός ο απολογισμός είναι «ο υψηλότερος» από την έναρξη, τη 10η Σεπτεμβρίου, της εφόδου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) εναντίον του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, που γειτονεύει με το Ιράκ, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που υποστηρίζει τις ΣΔΔ, μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών, επιβεβαίωσε μεν ότι διεξήγαγε επιδρομές στον τομέα του Αμπού αλ Χοσν, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν στοχοθέτησε άμαχους. «Δεν υπάρχει κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων που να συνδέεται με τα πλήγματα αυτά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν. Την Τρίτη, τουλάχιστον 38 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς των μαχητών του ΙΚ, ανάμεσά τους 13 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού στη Σάφα, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την έναρξη της επιχείρησης, τον Σεπτέμβριο, 234 άμαχοι, ανάμεσά τους 82 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στα πλήγματα του συνασπισμού, κατά την ίδια ΜΚΟ. 

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:33

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand