Παυλόπουλος: Η λύση δεν μπορεί να εκφεύγει των αρχών διεθνούς δικαίου

Κύπρος και Ελλάδα έχουν εμπράκτως αποδείξει ότι επιθυμούν ειλικρινώς, και δη το ταχύτερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού η όλη εκκρεμότητα παρατείνει την τραγωδία και το μαρτύριο της Κύπρου και του κυπριακού λαού, υπογράμμισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, στο Παλαιχώρι, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε παράλληλα την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ανέφερε πως "επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, η λύση πρέπει να σέβεται, στο ακέραιο και στο σύνολό τους, από την μια πλευρά το διεθνές δίκαιο και από την άλλη το ευρωπαϊκό δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Κεκτημένο".

Σημείωσε εξάλλου πως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι και το διεθνές δίκαιο, επομένως και οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, επιβάλλεται και εκ του ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της διεθνούς κοινότητας, κυρίως δε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Και, αφετέρου, πρόσθεσε, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για τη διεθνή κοινότητα, πολύ δε περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε πως η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται ευθέως ιδίως από τις διατάξεις της Συνθήκης της ΕΕ, οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα πως η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεύτερον, μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτον, δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας. Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως το αναγκαίο, κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής καθώς και εγγυήσεις τρίτων.

Σημείωσε πως καθοριστικής σημασίας προηγούμενο προς αυτή την κατεύθυνση είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι προϋπόθεση της σύναψης της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, όπως προκύπτει από το προοίμιό της, ήταν η ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της 12ης Σεπτεμβρίου 1990.

"Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 4 της εν λόγω Συνθήκης, προϋπόθεση για την τελική ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων ως το τέλος του 1994", σημείωσε.

Είπε πως χαίρεται διότι σήμερα, τιμώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την μνήμη του Κυριάκου Μάτση, "Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, στηρίζουν χωρίς περιστροφές αυτή την εθνική, που συνιστά επίσης διεθνή αλλά και ευρωπαϊκή γραμμή επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει θαρραλέα αναλάβει το βάρος να την φέρει σε αίσιο πέρας".

"Μένοντας πιστοί, και υπό όρους αρραγούς ενότητας, σε αυτές τις παρακαταθήκες τιμούμε, ταυτοχρόνως, τόσο τη θυσία και την ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση -καθώς και όλων των ηρωϊκών συναγωνιστών του- όσο και την ιστορία του έθνους των Ελλήνων, επιπλέον δε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε.

Ανέφερε πως η θυσία και η ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση δείχνουν σήμερα σ’ όλον τον Ελληνισμό και, πρωτίστως, στις ηγεσίες του τον δρόμο του δικού τους χρέους απέναντι στην μαρτυρική Κύπρο.

"Και τούτο διότι εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην λησμονάμε ότι η Θυσία του Κυριάκου Μάτση δεν έχει βρει ακόμη την ιστορική δικαίωσή της. Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, όσο πάνω στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού δικαίου, στρατεύματα κατοχής, είμαστε υπόλογοι απέναντι στο αίμα που έχυσε ο Κυριάκος Μάτσης και όλοι οι ήρωες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα", επεσήμανε.

Με την έννοια, ανέφερε, ότι "έχουμε χρέος, τόσον εμείς όσο και η ως σήμερα απαραδέκτως απαθής διεθνής κοινότητα, ν’ αποδώσουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία την ακεραιότητά της και την πλήρη κυριαρχία της. Και υπό τα δεδομένα αυτά, ιδίως σήμερα, η συγκυρία μας καλεί να υπερασπισθούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, και μάλιστα όχι μόνο για λογαριασμό της. Αλλά και, επιπλέον, διότι μέσω αυτής υπερασπιζόμαστε, αυτοθρόως, την διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:33

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Δολοφονία ανώτατου στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand