Συνέντευξη με τον νικητή του βραβείου κινηματογράφου LUX

Το φετινό βραβείο LUX έλαβε η ταινία "Γυναίκα σε Πόλεμο". Σε συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης Μπενεντίκτ Έρλινγκσον μας μιλάει για την κλιματική αλλαγή και το αντίκτυπο που έχει στη δημοκρατία.

Tο "Γυναίκα σε Πόλεμο" δείχνει τον αγώνα της Χάνα, μιας δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή ως περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση ενάντια σε εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία. Η πρωταγωνίστρια ταλαντεύεται λοιπόν ανάμεσα στη μάχη της για το περιβάλλον και την βαθιά της επιθυμία να γίνει μητέρα. Αντλεί τη δύναμή της από τη φύση και τους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα της.

«Η ταινία μιλάει για τη δημοκρατία, τα ΜΜΕ, τη μάχη για το περιβάλλον και το δικαίωμα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν δράση, ακόμα κι αν παραβιάζουν τους κανόνες», εξηγεί ο σκηνοθέτης Μπενεντίκτ Έρλινγκσον, περιγράφοντας τη ταινία. Το αστείο και σουρεαλιστικό «καλλιτεχνικό θρίλερ με πολλή μουσική» αξιοποιεί το πανέμορφο ισλανδικό τοπίο για να φέρει στην επιφάνεια την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων ανά τον κόσμο.

Ένα προειδοποιητικό κάλεσμα

«Η ταινία μου συνιστά επίσης ένα προειδοποιητικό κάλεσμα», προσθέτει ο Ισλανδός σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια ενός Facebook live, μετά την απονομή του βραβείου. «Υπάρχει μια παράξενη κουλτούρα άρνησης και μετάθεσης του προβλήματος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γενιά μας».

«Οι γυναίκες σώζουν συνεχώς τον κόσμο»

Ερωτώμενος γιατί διάλεξε γυναίκα πρωταγωνίστρια (την οποία υποδύθηκε η Χαλντόρα Γκειρχαροσντότιρ), ο Έρλινγκσον απαντάει: «Οι γυναίκες συνεχώς σώζουν τον κόσμο. Μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές απ’ό,τι οι άνδρες. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο και στον περιβαλλοντικό αγώνα οι γυναίκες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο».

Ταινία και πολιτικός διάλογος

«Οι τρεις φιναλιστ ταινίες θίγουν βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης: την απειλή του ακραίου εθνικισμού, την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ανάγκη εύρεσης συνεπών και συνεκτικών απαντήσεων στο θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοινώνοντας το όνομα της νικήτριας ταινίας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. «Φανερώνοντας νέες και προσωπικές οπτικές γωνίες της Ευρώπης μας, συμβάλετε σημαντικά στον πολιτικό διάλογο που λαμβάνει χώρα κάθε μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Έρλινγκσον δεν διστάζει να τονίσει επίσης τη σημασία των Ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2019: «Είμαστε η τελευταία γενικά που μπορεί να κάνει κάτι για την κλιματική αλλαγή». Εάν δεν δράσουμε, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας. Γι’αυτό και πρέπει να ψηφίσουμε. Η ψήφος μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία που διαθέτουμε για να σώσουμε τον κόσμο».

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ταινία «Styx» του αυστριακού Βόλφανγκ Φίσερ και την τρίτη θέση πήρε η ταινία «Τhe Other Side of Everything» της Μίλα Τουράσλικ από τη Σερβία. Μάθετε περισσότερα γι’αυτές και τις προβολές τους σε κοντινούς σας κινηματογράφους.

Διαλέξτε την αγαπημένη σας ταινία και μπορεί να είστε εσείς αυτός ή αυτή που θα ανακοινώσει τον νικητή του Βραβείου Ειδικής Διάκρισης (Public Mention Prize) στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου που θα λάβει μέρος του χρόνου, στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας.

Στηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο

Τα τελευταία 12 χρόνια, το βραβείο κινηματογράφου LUX συνεισφέρει στην προώθηση ευρωπαϊκών ταινιών χρηματοδοτώντας τον υποτιτλισμό των τριών φιναλίστ στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η νικήτρια ταινία προσαρμόζεται στις ανάγκες ατόμων με μειωμένη ακοή και όραση και λαμβάνει υποστήριξη για την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.