Ψηφίστηκε συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 295 εκ. ευρώ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 24 ψήφους υπέρ και 18 αποχές ψήφισε σε νόμο δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2018 με τον οποίο δίνεται έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €295.014.246 για το 2018.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτούνται ανέρχεται στα €295 εκ., εκ των οποίων τα €84,2 εκ. αποτελούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και συνεπώς δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο.


Η πραγματική επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπολογίζεται στο 1,4% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να επηρεάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 2,9% του ΑΕΠ.

Οι δαπάνες για τις οποίες ζητήθηκαν οι συμπληρωματικές πιστώσεις αναλύονται ως ακολούθως: Mισθοδοσία κρατικών υπαλλήλων 4,6 εκ., λειτουργικές δαπάνες 90,7 εκ, γεωργοκτηνοτροφικές επιχορηγήσεις/αποζημιώσεις 31,5 εκ., κοινωνικές παροχές 29,5 εκ.,
παροχές παιδείας 12,8 εκ., παροχές υγείας 21 εκ. Χορηγίες προς ημικρατικούς οργανισμούς/ειδικά ταμεία 84,2 εκ., δαπάνες αμυντικής θωράκισης 44,4 εκ. άλλες δαπάνες 16,6 εκ. με σύνολο πρόσθετων αναγκών τα 335,3 εκ.

Σημειώνεται ότι, παρ’ όλο που το σύνολο των πρόσθετων αναγκών ανέρχεται στα €335,3 εκ. ποσό ύψους €40,3 εκ. θα καλυφθεί από μεταφορά εξοικονομήσεων από άλλες ομάδες/υποομάδες δαπανών διάφορων κεφαλαίων του κρατικού προϋπολογισμού του 2018. Ως εκ τούτου, οι συνολικές πρόσθετες πιστώσεις που απαιτούνται ανέρχονται στα €295.014.246.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε τη ψηφοφορίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ είπε ότι το πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια θα διογκώνεται μέρα με την ημέρα καθώς θα υπάρχει ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως πλέον δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος δάνειο για την πρώτη κατοικία καθώς το πλαίσιο για την προστασία της που ψήφισε η Βουλή αποτρέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να δίνει δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι οι ενοικιάσεις σε τουρίστες θα δώσουν τρομαχτική αύξηση στα ενοίκια με συνέπεια τα ζευγάρια της μεσαίας τάξης και της χαμηλής να μην έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο τους.

Έχουμε ιδέες και χρειάζεται πραγματισμός και ευαισθησία ώστε να προωθήσουμε την κοινωνική στέγαση, συμπλήρωσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα τηρήσει αποχή, επειδή έχει επικρίνει τη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού του 2018 και επειδή η θέση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Πρόσθεσε ότι κάποια κονδύλια εντάσσονται σε αυτά που διεκδίκησε το ΑΚΕΛ και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρατήρησε ότι περιλαμβάνονται πολλά από τα εκατομμύρια εξοικονομήσεων από πέρσι που αφορούσαν αναπτυξιακές δαπάνες που σημαίνει προϋπολογισμούς με έργα που δεν υλοποιήθηκαν και ανέφερε ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια που ανέδειξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε επίσης ότι επιβάλλεται η διασφάλιση του δικαιώματος στέγης για τα νεαρά ζευγάρια και η προσωρινή στέγαση, καθώς κάποιοι άνθρωποι διαμένουν σε αυτοκίνητα και παραπήγματα. Στον Προϋπολογισμό υπήρχαν 2,2 εκ για την προσφυγική πολιτική στην οποία οι δαπάνες είναι πενιχρές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για να αξιοποιήσει «τα ψίχουλα που έμειναν για την προσφυγική πολιτική».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό με την ελπίδα να εκλείψει η ανάγκη μεταφοράς κονδυλίων από έργα που δεν υλοποιήθηκαν και η ανάγκη για συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τις δαπάνες για την άμυνα και την υγεία και θα τηρήσει αποχή για τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

«Δεν είναι δυνατόν να μην ολοκληρώνονται αναπτυξιακά έργα», συνέχισε προσθέτοντας ότι εκταμιεύτηκαν 400 εκ. για αγορά υπηρεσιών μαγνητικής τομογραφίας από τον ιδιωτικό τομέα, όταν ένας τομογράφος έχει κόστος κάτω του ενός εκατομμυρίου.
Κάνοντας λόγο για κονδύλια που μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα, παρατήρησε πως κατά τα άλλα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ΓεΣΥ τον Ιούνη με ένα δημόσιο τομέα που τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς σε αυτόν περιλαμβάνονται κονδύλια για την υγεία και τη γεωργία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δαπάνες που μεταφέρονται θα μπορούσαν να δαπανηθούν και έργα να έχουν ταχύτερη υλοποίηση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως παρουσιάζεται η ίδια εικόνα με μεταφορές κονδυλίων και έργα που δεν υλοποιούνται. Πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη θα υπερψηφίσει επειδή οι δαπάνες αφορούν αποζημιώσεις στην αγροτική οικονομία και κοινωνικά επιδόματα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αφού ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 19 εκ. για τη διαχείριση αποβλήτων με μονάδες που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και κονδύλια για τις αφαλατώσεις, ζητήματα τα οποία η Κυβέρνηση διαχειρίζεται ανεπαρκώς, είπε πως το καίριο πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς της. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα τηρήσει αποχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το Μέτωπο στηρίζει τα κονδύλια για την άμυνα, την υγεία και για τις αποζημιώσεις προς τον αγροτικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνεται κονδύλι πέραν των 3 εκ. που θα δαπανηθεί για τις ανάγκες των παράνομων μεταναστών, ίσως από την Τουρκία, "για τους οποίους η Κυβέρνηση έχει χρήματα, αλλά δεν έχει χρήματα για τους Κύπριους πολίτες".

Ο κ. Λουκαϊδης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Χρίστου έκανε λόγο για ρητορική μίσους προς τους μετανάστες. Αντί να ενοχλούνται που δίνονται πάρα πολλά στους λίγους, ενοχλούνται επειδή δίνονται κάποια χρήματα στους περισσότερο φτωχούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Χρίστου είπε πως το ΑΚΕΛ δεν βλέπει τα τουρκικά αεροσκάφη που έρχονται στην Κύπρο, αλλά ενοχλείται μόνο με τα ελληνικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Ομόνοια : Παίκτης του μήνα ο Γιάννης Κούσουλος
12:14
« Ενωμένοι σαν μια γροθιά, τώρα είναι η ώρα του κάθε Αελίστα»
12:08
Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ θα έχει το απόγευμα ο πρόεδρος
11:07
Άλλες τρεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
10:54
"Το ένα τρίτο των κρουσμάτων προέρχεται από τις σχολικές μονάδες"
10:42
Απώλειες για Μ.Γιουνάιτεντ και Μίλαν, κορυφή στο Σαμπιονά η Λιλ
10:22
Θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό : Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 3-0
10:03
ΚΟΠ: “ Αναλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ομαλή ολοκλήρωση των διοργανώσεων ”
09:58
Ιστορική πρόκριση για ΠΑΣ, "πέταξε" εκτός τον Παναθηναϊκό - Σφράγισε εισιτήριο ο ΠΑΟΚ
09:22
Θέμης Πολυβίου :Διαφωνεί με τη διενέργεια τεστ μερίδα γονέων,
09:20
Κυριάκος Κόκκινος :Καθαρά τεχνικής φύσεως πρόβλημα,λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος
09:16
Σκορ πρόκρισης για την ΑΕΛ, άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς Εθνικός και Ολυμπιακός
09:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand