Νομική Υπηρεσία: Δάνεια σε αξιωματούχους Τ.Κ και Συνεργατισμού αφορούσαν τα στοιχεία της Γιωρκάτζιη

Tα στοιχεία που έστειλε η Διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη στον Γενικό Εισαγγελέα τον Φεβρουάριο του 2015 δεν αφορούσαν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις αλλά δάνεια τα οποία ενδεχομένως να είχαν δοθεί «προνομιακά ή κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας» σε Διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στην Τράπεζα Κύπρου, στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με χθεσινές αναφορές της Διοικήτριας της ΚΤΚ ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ως προς πιστωτικές διευκολύνσεις προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και στοιχεία που έχουν δοθεί προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διευκρινίζεται ότι η σχετική αναφορά της κ. Γιωρκάτζιη όπως έχει αποδοθεί δημοσιογραφικά, αρχικά αφορούσε σε στοιχεία Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Αυτή η αναφορά, προστίθεται, ανασκευάστηκε αργότερα από την ίδια, η οποία διευκρίνισε ότι ο φάκελος με στοιχεία που είχε στείλει στο Γενικό Εισαγγελέα δεν αφορούσε πολιτικούς αλλά αξιωματούχους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

«Τελικά, σημερινή διερεύνηση του θέματος τούτου, έχει καταδείξει ότι τα στοιχεία τα οποία είχε αποστείλει η Διοικήτρια στον Γενικό Εισαγγελέα με επιστολή της ημερ. 25 Φεβρουαρίου 2015, δεν αφορούσαν ούτε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλ΄ ούτε Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, ούτε και μόνο αξιωματούχους της Σ.Κ.Τ» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «τα στοιχεία που αποστάληκαν, αφορούσαν “Διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.” Τα παρασχεθέντα στοιχεία δεν αφορούσαν Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγίες ή Δάνεια, αλλά δάνεια τα οποία ενδεχομένως να είχαν δοθεί προνομιακά ή κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία αυτά στάληκαν στη Νομική Υπηρεσία την 25η Φεβρουαρίου 2015 και όχι μόνο δεν παρέμειναν στα συρτάρια της, όπως αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα, αλλά σε 2 ημέρες, ήτοι την 27η Φεβρουαρίου 2015, διαβιβάστηκαν στην Ανακριτική Ομάδα της Αστυνομίας για την Οικονομία.

Τα δοθέντα εκτενή στοιχεία με τις σχετικές εκθέσεις που τα συνοδεύουν αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από τους ανακριτές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτά, έχουν ήδη οδηγήσει κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, στη στοιχειοθέτηση ποινικών υποθέσεων εναντίον στελεχών του Συνεργατισμού που καταχωρήθηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου, αναφέρεται. «Αυτά προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Υπέρ διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας τοποθετήθηκε ο Τζόνσον σε επικοινωνία με Ερντογάν
18:06
Σημεία rapid test Τρίτη 9 Μαρτίου
17:43
Ελλάδα : 1.165 νέα κρούσματα, 477 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
17:40
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Europa Donna: Βήμα, βήμα μαζί, κερδίζουμε τη ζωή!
16:01
Αύξηση ενδιαφέροντος και κρατήσεων προς την Κύπρο καταγράφεται στη Βρετανία
15:54
Αίγυπτος: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ν. Δένδια – Σ. Σούκρι στο Κάιρο
15:50
Σημαντική μείωση στις εγγραφές οχημάτων τους πρώτους δύο μήνες του 2021
15:46
Γ. Γαβριήλ: Η εταιρεία CYPRA ενεργούσε με μυστικοπάθεια και προέβαινε σε σημαντικές παρεμβάσεις
15:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand