Διοικήτρια ΚΤ: Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για ενδεχόμενα μέτρα Ε.Ε.Μ στον Συνεργατισμό

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ότι η ίδια από το 2016 είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) δεν πήγαινε καλά και ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) φαινόταν ότι θα έπαιρνε μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι αναλόγως με τις αναφορές που θα γίνουν για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει το ενδεχόμενο η Επιτροπή να αποφασίσει να τον καλέσει να καταθέσει αν και ο ίδιος ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί.

Η κ. Γιωρκάτζη, η οποία κατέθεσε σήμερα για δεύτερη ημέρα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, απαντούσε σε ερωτήσεις ως προς τα μέτρα που λάμβανε η Κεντρική Τράπεζα για την αδράνεια που επικρατούσε στην ΣΚΤ.

Οι επιστολές μας δεν έλεγαν ότι ‘είσαστε αδρανείς και κινείστε με βραδύτητα;’ διερωτήθηκε.

Τι έπρεπε να κάνουμε, είπε, πέραν από το να πηγαίνουμε στον ίδιο τον οργανισμό με συνεχείς επιστολές να υποδεικνύουμε, να κάνουμε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, να συνεννοούμαστε με τον κ. (Διονύση) Διονυσίου, να πηγαίνουμε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολές, να έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απαντώντας σε ερώτηση πότε είχε για πρώτη φορά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζήτησαν το θέμα είπε ότι εξ’ όσων θυμάται έγινε το 2016.

Η κ. Γιωρκάτζη διευκρίνισε παράλληλα ότι η αναφορά της «γίνεται για σκοπούς της αλήθειας και μόνο της αλήθειας».

Σύμφωνα με το ημερολόγιο της για το 2018, αποστάληκαν δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγιναν πέντε συναντήσεις για το ζήτημα του Συνεργατισμού. Επιφυλάχθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής οποιαδήποτε άλλα στοιχεία έχει για συναντήσεις ή αλληλογραφία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα. Η κ. Γιωρκάτζη αναμένεται να καταθέσει εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 0900.

Αυτές οι συναντήσεις έγιναν, η πρώτη με πρωτοβουλία δική μου για να τον ενημερώσω για την κατάσταση. Αλλά, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ανησύχησε πάρα πολύ και ακολούθησαν εκτενείς συναντήσεις, μέσα σε ένα πολύ μικρό διάστημα.

Υπήρχαν κίνδυνοι για να ληφθούν μέτρα πολύ χειρότερα από το εξωτερικό από τους Ευρωπαίους και ναι μεν είχε τελειώσει (ο Συνεργατισμός) αλλά δεν είχε πεθάνει, είπε απαντώντας σε σχόλιο από την έδρα ότι τον Μάρτιο είχε ήδη διαφανεί το τέλος του Συνεργατισμού.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Το 80% των παραπόνων για παρενόχληση από γυναίκες, 90% από τον δημόσιο τομέα, λέει η Λοττίδη
17:06
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ
16:56
Με κοινοτάρχες της περιοχής Σολέας συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
16:50
Sputnik V: Πρόωρη η μονομερής έγκριση του ρωσικού εμβολίου, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
16:11
Europa Donna: Βήμα, βήμα μαζί, κερδίζουμε τη ζωή!
16:01
Αύξηση ενδιαφέροντος και κρατήσεων προς την Κύπρο καταγράφεται στη Βρετανία
15:54
Αίγυπτος: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ν. Δένδια – Σ. Σούκρι στο Κάιρο
15:50
Σημαντική μείωση στις εγγραφές οχημάτων τους πρώτους δύο μήνες του 2021
15:46
Γ. Γαβριήλ: Η εταιρεία CYPRA ενεργούσε με μυστικοπάθεια και προέβαινε σε σημαντικές παρεμβάσεις
15:44
Καμία παραβίαση των μέτρων σε επιχειρήσεις σε 1.060 ελέγχους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες
15:42
All star game: MVP ο Αντετοκούνμπο με ευστοχία 100% (Βίντεο)
15:40
Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ και η σύζυγός του Ασμά διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19
15:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand