Μέρκελ: Έξω ο εθνικισμός από την Ευρώπη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη. Κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που έθιξε ήταν τα εξής:

«Η ανεκτικότητα είναι η ψυχή της Ευρώπης και βασική αξία του ευρωπαϊκού ιδεώδους», τόνισε η κ. Μέρκελ. Η ψυχή αυτή έχει όμως δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από πολλές και διαφορετικές προκλήσεις όπως το δημόσιο χρέος, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι που γίνονται κοντά στην ήπειρό μας, η μετανάστευση, η ψηφιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο εάν η Ευρώπη ενεργήσει ενωμένη και αν «αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες των άλλων σαν να ήταν δικά μας. Η αλληλεγγύη βασίζεται στην ανοχή και αυτή είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι μέρος του κοινού μας ευρωπαϊκού DNA και σημαίνει την υπέρβαση των εθνικών εγωισμών ».

Αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι αν υπονομευθεί το κράτος δικαίου ή η ελευθερία του τύπου σε μία χώρα, τότε υπονομεύεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι «εάν προσπαθήσει κανείς να λύσει προβλήματα δημιουργώντας νέα χρέη, τότε αγνοεί τις δεσμεύσεις του και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη και τη σταθερότητα της ζώνης ευρώ».

Η ΕΕ να μιλά με μία φωνή στη παγκόσμια σκηνή

Για να «ακουστεί σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Ευρώπη χρειάζεται να κρατά τα πεπρωμένα της στα δικά της χέρια, διότι οι εποχές όπου μπορούσαμε να βασιστούμε ανεπιφύλακτα στους άλλους έχουν παρέλθει», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Δημιουργώντας έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό στρατό, πέραν του ΝΑΤΟ, «θα δείξουμε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

Υπογράμμισε επίσης πως η οικονομική επιτυχία, η έρευνα και η καινοτομία είναι ζωτικές για την Ευρώπη και κατέδειξε την ανάγκη για αξιόπιστους συνοριακούς ελέγχους από την Frontex, καθώς και για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Η Ευρώπη είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε για ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει να έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία να ανθίσουν στην Ευρώπη. Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας. Και γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να παλέψει κανείς» κατέληξε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στην ολομέλεια εδώ.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.