Καθοριστική για την κυβέρνηση Μέι η σημερινή ημέρα

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Κυβέρνηση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι,  θα ενημερώσει, τα μέλη του Υπουργικού της Συμβουλίου για το περιεχόμενο του Σχεδίου Συμφωνίας επί των όρων αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο κατέληξαν χθες το βράδυ, Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές των δύο μερών βρήκαν τη χρυσή τομή στο τελευταίο σοβαρό ζήτημα το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα και αφορούσε την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλιστεί η αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία.
Συμφωνήθηκε η προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε τελωνειακή ένωση, παράλληλα με τη βαθύτερη τελωνειακή και ρυθμιστική ευθυγράμμιση της Βορείου Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.  
Η ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη για την Πρωθυπουργό Μέι καθότι πολλοί υπουργοί έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το πλαίσιο συμφωνίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ενστάσεις να προκαλέσουν παραιτήσεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το σχέδιο θα τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης.  
Η έγκριση της συμφωνίας, θα συνοδεύεται από Πολιτική Διακήρυξή με την οποία οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία και επί των όρων της μελλοντικής σχέσης, Βρυξελλών - Λονδίνου.
Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των "27" κρατών μελών καθώς και από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Εάν τελικά δοθεί το πράσινο φως, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο μιά πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες πριν από τη ψηφοφορία.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει αρχικά αποδεχθεί ή να απορριφθεί τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγές: Αθανάσιος Γκαβός, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Κολομβία: Εννέα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
08:33
"Bibi ciao": Στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου γιόρτασαν χθες βράδυ τη "νίκη"
08:00
Τυνησία: Νέα επεισόδια έπειτα από διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας
07:56
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand