Καθοριστική για την κυβέρνηση Μέι η σημερινή ημέρα

Καθοριστική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για την Κυβέρνηση της Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι,  θα ενημερώσει, τα μέλη του Υπουργικού της Συμβουλίου για το περιεχόμενο του Σχεδίου Συμφωνίας επί των όρων αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο κατέληξαν χθες το βράδυ, Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές των δύο μερών βρήκαν τη χρυσή τομή στο τελευταίο σοβαρό ζήτημα το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα και αφορούσε την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλιστεί η αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία.
Συμφωνήθηκε η προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε τελωνειακή ένωση, παράλληλα με τη βαθύτερη τελωνειακή και ρυθμιστική ευθυγράμμιση της Βορείου Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.  
Η ημέρα αναμένεται να είναι δύσκολη για την Πρωθυπουργό Μέι καθότι πολλοί υπουργοί έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το πλαίσιο συμφωνίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ενστάσεις να προκαλέσουν παραιτήσεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το σχέδιο θα τύχει της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης.  
Η έγκριση της συμφωνίας, θα συνοδεύεται από Πολιτική Διακήρυξή με την οποία οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία και επί των όρων της μελλοντικής σχέσης, Βρυξελλών - Λονδίνου.
Η Συμφωνία Αποχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των "27" κρατών μελών καθώς και από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Εάν τελικά δοθεί το πράσινο φως, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο μιά πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες πριν από τη ψηφοφορία.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει αρχικά αποδεχθεί ή να απορριφθεί τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγές: Αθανάσιος Γκαβός, ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Eπαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις
07:22
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand