Aκκιντζι: Είμαι δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος

Έτοιμος για την δημιουργία ενός νέο ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται σε δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες και του οποίου η κυριαρχία στο νησί θα προέλθει από δύο ίσες πλευρές, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί παραμένοντας «δεσμευμένος στις συμφωνίες του παρελθόντος».

Στην ομιλία του για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους που μεταδόθηκε το μεσημέρι από την τηλεόραση του «Μπαϊράκ», ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ζήσουν και οι δύο πλευρές ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια, εξαρτάται από την βούληση των δύο πλευρών. «Επιθυμούμε να δούμε και στην ε/κ πλευρά μια προσέγγιση που θα έχει επίκεντρο όχι την νέα ένταση στην περιοχή, αλλά την πιθανότητα συνεργασίας και θα διαμοιράζεται τις αρμοδιότητες και τον πλούτο».

Ακόμα και αν δεν είναι ελπιδοφόρα η μέχρι τώρα προσέγγιση της ε/κ πλευράς, συνέχισε, θέλει να δει το αποτέλεσμα των επισκέψεων της Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι το τέλος του χρόνου στην Κύπρο και τις εγγυήτριες χώρες.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι οι Τ/κ αφέθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, από τον Δεκέμβριο του 1963 και από τότε η ε/κ ηγεσία την μετέτρεψε σε μια δομή μόνο για μία κοινότητα.

Από τότε, συνέχισε, προέκυψε το δικαίωμα του τ/κ «λαού» να δημιουργήσει μια δική του οργανωμένη κρατική δομή και πριν το 1974 δημιουργήθηκε η «τ/κ διοίκηση».

Έγινε, πρόσθεσε, η αυτόνομη διοίκηση μαζί με (τα όσα έγιναν ) το 1974 και στις 13 Φεβρουαρίου 1975 δημιουργήθηκε το τ/κ ομοσπονδιακό κράτος ενώ στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύχθηκε (σσ: παράνομα) η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Όποιον και αν είναι το όνομα, ανέφερε, είναι μια έκφραση του δικαιώματος των Τ/κ να διοικούν μόνοι τους τούς εαυτούς τους και ως «τβδκ» υπηρετούν εδώ και 35 χρόνια τον «λαό». Υποστήριξε δε ότι σε κοινοτικό επίπεδο η κρατική οργάνωση είναι όχι μόνο ένα πολιτικό δικαίωμα αλλά η πιο υγιής υπηρεσία στον λαό.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν όλοι μαζί, «αρμόδιοι» του «κράτους» και της «κυβέρνησης», «βουλή» και κοινωνία, σε στενή αλληλεγγύη με την Τουρκία. Είναι υποχρεωμένοι, είπε, να πάρουν μέτρα που θα καθησυχάσουν τον κόσμο και δεν θα επιτρέψουν να διαβρωθούν οι ελπίδες για το μέλλον. Θεωρεί, ανέφερε, πως θα αναμενόμενα βήματα από την Τουρκία και τα όσα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Τ/κ, αν γίνουν γρήγορα, θα έχουν μεγάλο όφελος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.