ΠτΔ: Ο Ακιντζί επιμένει σε μη λειτουργικότητα του κράτους-Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 1960

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στο θέμα της μη λειτουργικότητας του κράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, που έγιναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή για να παραστεί σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Ακιντζί ότι το κράτος θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα του 1960, όταν μόλις δυο χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέλυσε το κράτος λόγω φορολογικών τότε νομοθεσιών κ.λπ.».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως δεν αρνήθηκε ποτέ ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετέχουν σε όλα τα συλλογικά όργανα. Πρόσθεσε πως «βεβαίως θα παίρνονται αποφάσεις όπως εις όλα τα κράτη».

«Εκείνο το οποίο είπα για προστασία των δικαιωμάτων, για να αισθάνεται ασφαλής η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό που απαιτείται είναι να ασκείται το δικαίωμα θετικής ψήφου εκεί και όπου πιθανόν να επηρεάζονται ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις 90 ημέρες που σύμφωνα με πληροφορίες η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ζήτησε να αποτελέσουν το χρονικό πλαίσιο για συμφωνία επί των όρων αναφοράς και εάν αυτό είναι συμφωνημένο μεταξύ των πλευρών, ο Πρόεδρος είπε πως δεν είναι θέμα συμφωνίας.

Σημείωσε πως αυτό είναι ένα θέμα που έθεσε η κ. Λουτ «εντός του οποίου θα πρέπει, προκειμένου ο ΓΓ να αποφασίσει, να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς έτσι ώστε να έχουμε προοπτική αποτελέσματος».

Ερωτηθείς από πότε μετρούν αυτοί οι μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είπε: “Από την επίσκεψή της, ή τουλάχιστον έθεσε το χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς, προκειμένου να υποβάλει μία έκθεση στον ΓΓ για να αποφασίσει εκείνος εάν και κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να ξεκαθαρίσουν οι όροι αναφοράς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος απάντησε: «Εάν υπάρχει λογική προσέγγιση από όλους γιατί όχι;».

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί πως δεν είναι δίκαιο και αποδεκτό να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού βγει, αλλά θα πρέπει και οι εγγυήτριες δυνάμεις να μετέχουν στη διαδικασία των προσφορών και όλων όσων γίνονται στο πλαίσιο των ερευνών, ο Πρόεδρος είπε πως τον λυπεί αν έχουν γίνει ανάλογες δηλώσεις.

«Δεν θέλω να οξύνω… αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις τι ρόλο έχουν με την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι κυριαρχικά δικαιώματα ανεξάρτητου κράτους. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν τον ρόλο της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας, κάτι που ήδη η Τουρκία έχει παραβιάσει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως τα όσα δηλώνονται πέραν των αρχών των Ηνωμένων Εθνών είναι ξένα προς ό,τι η διεθνής έννομη τάξη επιβάλλει.

Σε παρατήρηση πως ο κ. Ερντογάν υπαινίχθηκε πως οι Αμερικανοί του είπαν να μην ενοχλήσει τις εργασίες της ExxonMobil και να πάει οπουδήποτε αλλού, υπονοώντας τον βορρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν θέλει να κάνει το οποιονδήποτε σχόλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση και επιταχύνει την ανάρρωση των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19
14:12
Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύει και στην Κύπρο το ψηφιακό πιστοποιητικό covid από χώρες μέλη της ΕΕ(βίντεο)
14:02
Πρώτη διμερής συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας
14:02
Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων συζήτησε με κατοίκους ο Ανδρέας Βύρας
14:00
Δύο νέες αλυσίδες μετάδοσης κρουσμάτων εντόπισε το υπουργείο Υγείας
13:45
Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου
13:42
Έκκληση Γκουτιέρες στην Ολομέλεια του ΕΚ για παγκόσμια ενίσχυση της διάθεσης εμβολίων σε όλα τα κράτη του πλανήτη
13:39
Υπόθεση φόνου που διαπράχθηκε το 1998 ξανανοίγει η Αστυνομία των Βάσεων
13:00
Την ανάγκη να επιδείξει η Τουρκία συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
12:55
Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ, λέει ο Πρόεδρος
12:31
Σήμερα η νέα αναθεώρηση της πράσινης και πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας των Βρετανών
12:28
Έκκληση του υπ. Υγείας προς τους πολίτες να εμβολιαστούν
12:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand