Θετικό βήμα και συγκίνηση εκφράζουν Τουρκοκύπριοι για το οδόφραγμα Δερύνειας

Με δέντρα ελιάς που προορίζονταν για τους Ε/κ, Τουρκοκύπριοι τοπικών οργανώσεων και ΜΚΟ της Αμμοχώστου, πέρασαν στις 12 το μεσημέρι το οδόφραγμα της Δερύνειας για να συναντήσουν τους Ελληνοκύπριους που έρχονταν από το ε/κ σημείο ελέγχου πεζοί.

Αίσθηση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός Ε/κ που πέρασαν πεζοί το οδόφραγμα, ενώ μικρότερη ήταν η ουρά των αυτοκινήτων και των πεζών στην τ/κ πλευρά. Στις 11.10 και αφού ο τουρκικός στρατός επέτρεψε τη διέλευση από τον δρόμο που οδηγούσε στο τ/κ σημείο ελέγχου, Τουρκοκύπριοι που ήταν από το πρωί σε εκείνο το σημείο, ένα περίπου χιλιόμετρο πριν το οδόφραγμα, μπόρεσαν να προχωρήσουν.

«Είναι όλοι ευτυχισμένοι, οι άνθρωποι αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο. Έγινε ένα σοβαρό βήμα μετά από χρόνια. Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας είναι ένα από τα πιο απτά βήματα» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οκάν Νταγλί, εκπρόσωπος της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμόχωστος που είχε θέσει ως στόχο της το άνοιγμα του οδοφράγματος.

Ο κ. Νταγλί εξέφρασε την πεποίθηση ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και την επαναπροσέγγιση.

Είμαι ευτυχισμένος, είμαι χαρούμενος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σενέρ Ελτζίλ, ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων που ήταν παρών στην διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας. «Μόνο που αυτή η χαρά είναι σύντομη. Το σημαντικό δεν είναι να ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου. Βεβαίως είναι σημαντικό το ότι άνοιξαν 44 χρόνια μετά, αλλά δεν έχει βρεθεί μια λύση. Η διάνοιξή τους θα βοηθήσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να γνωριστούν και να συνεργαστούν οι δύο κοινότητες», ανέφερε.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, πρόσθεσε, είναι σημαντική στον δρόμο προς τη λύση αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι οι δύο ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φτάσουν σε μια συμφωνία πλαίσιο στο πλαίσιο που έχει υποβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Και κατά την διαδικασία αυτή, είπε, οι δύο κοινότητες προσεγγίζοντας η μία την άλλη, να έρθει στη χώρα μας η ειρήνη και η λύση.

Ο Ερόλ Εμίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το άνοιγμα του οδοφράγματος «κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη, σήμερα είναι μια σημαντική μέρα». Μαγαζάτορας ο ίδιος στην εντός των τειχών Αμμόχωστο, ο 59χρονος Εμίν ανέφερε ότι η διάνοιξη θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αμμόχωστο επέμεναν με πείσμα στην λειτουργία του οδοφράγματος.

Δύο ρήγματα ακόμη άνοιξαν στον δρόμο για την ειρήνη και την λύση, αυτό είναι ωραίο αλλά ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι να υπάρξει άμεσα μια λύση και μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο 62χρονος Τουρκοκύπριος Ερτάν Ιντζέ.

Ο 65χρονος Χασάν Ουζούν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν άρρωστος σπίτι αλλά σηκώθηκε και ήρθε στο οδόφραγμα «για να δω αυτή την ωραία μέρα. Είμαι πολύ συγκινημένος».

Θέλω μια Κύπρο χωρίς σύνορα, ελεύθερη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αλπέρ Μπαρκινάι, λέγοντας ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας είναι ένα θετικό βήμα προς τη λύση και την ειρήνη και θα βοηθήσει την συγκοινωνία και την μετάβαση στο «νότο» αφού πριν χρειαζόταν μία ώρα.

Οι εργασίες κατασκευής σε παρακείμενους χώρους, όπως στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ακόμα συνεχίζονται. Δίπλα από τα κουβούκλια όπου στεγάζονται «αστυνομικοί» και «τελωνειακοί», υπήρχε και γραφείο του «τμήματος πληροφοριών» που έδιδε φυλλάδια με πληροφορίες για την Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Αυστρία-Covid-19: Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες οι νοσηλευόμενοι κάτω από τους 1.000
16:12
Αστυνομική ανακοίνωση για τον τελικό του κυπέλλου
16:05
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με τους ομολόγους του Γαλλίας και Ιρλανδίας για την αιματοχυσία στη Γάζα
16:01
Συναγερμός από τον εντοπισμό στην Κύπρο του καταστροφικού βακτηρίου Xylella fastidiosa
15:50
Ανανέωση της συνεργασίας με Ταραπουλούζη
15:46
Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
15:34
Βερολίνο: «Τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ
15:26
Για "μηδενιστική πολιτική" από την αντιπολίτευση σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας κάνει λόγο η κυβέρνηση
15:00
Έντονες επικρίσεις εναντίον του ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξαπέλυσε ο Αβέρωφ (Βίντεο)
14:45
Τέσσερις θάνατοι φορέων της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού στη Βρετανία
14:30
ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών (Βίντεο)
14:20
Ποινική υπόθεση σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει πορίσματος Καλογήρου
14:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand