Oλοκληρώθηκε η Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε το πρωί για μιάμιση ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει για τις συνομιλίες του με την Τζέιν Χολ Λούτ και τον Μουσταφά Ακκιντζί τον περασμένο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, παραβιάζοντας τον Κυπριακό εναέριο χώρο.


Πραγματοποίησαν πτήσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

ΔΗΣΥ

Πλήρης η ικανοποίηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στις συναντήσεις και των δύο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ, επαναβεβαιώθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του Οηέ σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στο πλαίσιο που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι το μελλοντικό κράτος πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και να υπάρχει ασφάλεια.
Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Δησύ ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως αν έχει κάποιες ιδέες η Τζειν Χολ Λούτ για τη μεθοδολογία της διαδικασίας, θα είναι εκτός του πλαισίου που έχει καθοριστεί.
Αλλωστε πρόσθετε η έκθεση Γκουτέρες είναι σαφέστατη στη θέση ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους.

ΑΚΕΛ


Εισερχόμαστε σε καθοριστική περίοδο σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, θα ξεκαθαρίσει που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε.
Απήθυνε επίσης έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και να συνεχισθεί η συζήτηση, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.
Ο γενικος γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους ορους αναφοράς κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, πολύ αρνητική εξέλιξη.


ΔΗΚΟ

Σε επιμονή στη συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.
Τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην διασυνδεθούν με τους όρους αναφοράς, θέματα οπως η ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ,αλλά και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπως προκύπτουν από τις ενεργειακές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Δήκο, η τυχόν επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την καλή θεληση της Τουρκικής πλευράς, θέληση την οποία δεν βλέπει να υπάρχει.

ΕΔΕΚ

​​​Ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκυψουν αν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα θα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος οφείλει να χειρίστει το ζήτημα με υπευθυνότητα και πρόσοχή.
Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει έγγραφο για το πως μπορεί ο Πρόεδρος να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτήμα και επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του προεδρού να αξιοποιησει αυτες τις προτάσεις για βελτιωση και εμπλουτισμό των δικων του θέσεων και για την αξιοποίηση τους για άποφυγη πιέσων που ενδεχομένως να δεχθεί για να ακολουθήσει διαδικασίες,οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες και αρνητικές.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

​​​Οι όροι αναφοράς δεν πρέπει να περιέχουν υποχωρήσεις της πλευράς μας, για χάριν της επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πολυς Παλλήκαρος.Επεσήμανε επίσης οτι είναι σημαντικό να μην γίνουν αποδεκτά χρονοδιαγράμματα για τις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το Κυπριακό οδηγείται προς ανοικτές κατευθύνσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, τονίζοντας ότι στην προσπάθεια διαμόρφωσης κοινών όρων αναφοράς θα χρειαστεί καλή προετοιμασία και επιμονή σε ζητήματα αρχών.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προβληματίσουν ολα τα ανοικτά ενδεχόμενα, οπως σε περίπτωση μή-συμφωνίας λύσης, τι θα σημαίνει το αδιέξοδο, ποιες θα είναι οι συνέπειες και πως αποτρέπονται προληπτικά.
Η ίδια προετοιμασία, πρόσθεσε ο κύριος Λιλλήκας, θα πρέπει να γίνει αν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εξέφρασε την ευχή για εθνική ομοψυχία και ενότητα, σε αυτά που συμφωνούν όλοι.

ΕΛΑΜ

Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
Τόνισε ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο δράσης το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της κυπριακής δημοκρατίας.
Δεν νοείται,πρόσθεσε ο κύριος Χρήστου,η πολιτική ηγεσία ενος τόπου να συνέρχεται και να ανταλλάσσει απόψεις για την διάλυση του ίδιου κράτους το οποίο υπηρετεί και την δημιουργία ενός νέου που θα παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Φίλιππος Φιλίππου, Ρολάνδος Σκέττος, Μάριος Καραολής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:38

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε.
08:30
Παγκόσμιο ρεκόρ εμβολιασμού κατά της covid στο Ναουρού
08:25
Πού να εξεταστείτε σήμερα Τετάρτη
08:18
Πώς αντιδρούν ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία στις συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων
08:13
Προειδοποίηση Νετανιάχου
06:57
Το απόλυτο χάος στη Μέση Ανατολή.Ρουκέττες εκρήξεις και σειρήνες.
06:27
Αναγκαστική προσγείωση δύο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
06:23
Άνοιξε για τα άτομα ηλικίας 25 και 26 ετών η Πύλη Εμβολιασμού.
06:21
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαϊου.
06:18
11 Μαΐου
Η Σλοβακία αναστέλλει χορήγηση 1ης δόσης AstraZeneca, συνεχίζει με τη 2η
21:44
Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ - Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ απειλούν ότι θα στοχοθετήσουν την πόλη
21:21
Δύο θάνατοι και 390 περιστατικά COVID-19 ανακοινώθηκαν την Τρίτη
21:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand