Moody’s: Πιστωτικά θετικές για τις κυπριακές τράπεζες οι νέες οδηγίες της ΚΤΚ για το ξέπλυμα

Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες, χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες – κέλυφος (shell companies), αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι ορισμοί θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ύποπτων συναλλαγών και στην περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο Credit Outlook του οίκου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), Γιάγκος Δημητρίου, ανέφερε στις 5 Νοεμβρίου, ότι η νέα εγκύκλιος της ΚΤΚ που ορίζει τυπικά και στενά τι συνιστά μια εταιρεία-κέλυφος «... είναι πιο ξεκάθαρη με συγκεκριμένες κατευθύνσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες» σε σχέση με τις εν λόγω εταιρείες.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου, η οποία διαβιβάστηκε αρχικά στις τράπεζες προς διαβούλευση τον Ιούνιο του 2018, δεν αφήνει χώρο για ερμηνεία από τις μεμονωμένες τράπεζες σχετικά με το τι συνιστά εταιρεία-κέλυφος και καθιερώνει ομοιόμορφες πρακτικές σε όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η εγκύκλιος ορίζει ως εταιρεία - κέλυφος «μια οντότητα που δεν έχει φυσική παρουσία εκτός από μια ταχυδρομική διεύθυνση, δεν έχει καθιερωμένη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα σύστασης ή έχει ελάχιστη ή καμία ανεξάρτητη οικονομική αξία. Δεν ορίζονται ως εταιρείες – κέλυφος, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου που ασχολούνται με νόμιμες επιχειρήσεις και έχουν αναγνωρίσιμο τελικό πραγματικό δικαιούχο.

Όπως αναφέρει ο οίκος, το πλαίσιο της χώρας και οι πρακτικές καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος από το τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ύστερα από μεγαλύτερο έλεγχο εκ μέρους διεθνών και εγχώριων οικονομικών αρχών.

Αναφέρεται επίσης ότι στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, η επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ιταλική Deloitte πραγματοποίησαν το 2013 αξιολόγηση για να επιτύχουν τη συμμόρφωση των κυπριακών τραπεζών με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας του πελάτη. Σημειώνεται ότι αν και οι εκτιμήσεις αυτές δεν είχαν σημαντικά ευρήματα, οι αρχές προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση των πρακτικών καταπολέμησης του ξεπλύματος. Προστίθεται ότι η επιτροπή Moneyval σχεδιάζει να διενεργήσει ακόμα μια αξιολόγηση του χρόνου.

Αναφέρεται επίσης ότι παρά τις δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα, παραμένουν ελλείψεις και σημειώνεται η εκκαθάριση το 2014, του υποκαταστήματος της τράπεζας FBME από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Οι κυπριακές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, συνεχίζουν να ελέγχονται στον διεθνή Τύπο, κυρίως λόγω των διεθνών τραπεζικών επιχειρηματικών κέντρων τους, τα οποία εξυπηρετούν τις υπεράκτιες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο για φορολογικούς λόγους, δεδομένου του χαμηλού φορολογικού συντελεστή και των πέραν των 60 συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει η Κύπρος με άλλες χώρες. Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, λόγω αυτών των εταιρειών.

Αν και μειωμένη, αναφέρεται, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών εξακολουθεί να προέρχεται από τις καταθέσεις συναλλαγών αυτών των υπεράκτιων εταιρειών, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους χρηματοδότησης για τις τράπεζες, λόγω του βραχυπρόθεσμου αυτών των καταθέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:37

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
ΕΕ-COVID-19: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
16:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand