Επάνοδο Λουτ για συμφωνία όρων αναφοράς, διαβλέπει ο ΥΠΕΞ

Την εκτίμηση ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι εντολής που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τη συνάντηση και τις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που είχε τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην κ. Λουτ, τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις μας είτε με τις ΗΠΑ είτε με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, εκτιμούμε, ευελπιστούμε ότι η κ. Λουτ θα επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ακριβώς, για να συμφωνηθούν αυτοί οι όροι αναφοράς για να οδηγηθούμε σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίασης των ανακαινισμένων γραφείων του ΔΗΣΥ.

Κατέστησε σαφές ότι «τουλάχιστον από δικής μας πλευράς αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος και μάλιστα ένα απ’ τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κ. Λουτ είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς μέσω ποιας διαδικασίας συζητούνται οι όροι αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι όροι αναφοράς δεν συζητούνται αυτή τη στιγμή. «Θα πρέπει η κ. Λουτ να έρθει στην Κύπρο, να επισκεφθεί τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ακριβώς, με αυτό το αντικείμενο των συζητήσεών της, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν όροι αναφοράς υπερβαίνουν το πλαίσιο Γκουτέρες, ο ΥΠΕΞ απάντησε καταφατικά. «Είναι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, έχουν επιτευχθεί σημαντικότατες συγκλίσεις πολλές απ’ αυτές για πρώτη φορά, είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι κάποια άλλα δεδομένα, τα οποία θα οδηγήσουν σε επανέναρξη συνομιλιών, οι οποίες θα έχουν πραγματικά προοπτική θετικής κατάληξης», είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει στους όρους αναφοράς χρονικό όριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προ την κ. Λουτ ήταν το συντομότερο δυνατό.

Εμείς, τόνισε, «επιθυμούμε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο να υπάρξει άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και, επαναλαμβάνω, είναι αυτά τα μηνύματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Λουτ και οφείλω να αναφέρω ακούγοντας και τις απαντήσεις της κ. Λουτ και γενικότερα τον τρόπο που προσέγγισε τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ναι υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν στους όρους αναφοράς θα περιλαμβάνεται χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ευχή για ολοκλήρωση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

Σημείωσε ωστόσο πως «απ’ εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε, ότι εξαρτάται από τις θέσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει ή επηρεάζει το χρόνο που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες».

Να μην εμπλακούμε σε διάλογο αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας

Εξάλλου, ερωτηθείς για τα ενεργειακά θέματα και τη δήλωση προθέσεων που συμφωνήθηκε κατά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η δήλωση προθέσεων θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ στα θέματα ασφάλειας.

Και σε αυτή τη δήλωση προθέσεων καθορίζονται πολύ συγκεκριμένα τα θέματα συζήτησης μας στο ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, είπε, εξηγώντας για παράδειγμα ότι από τη θεματολογία εμπλέκονται τουλάχιστον έξι Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη θεματολογία, πρόσθεσε, καταγράφεται ξεκάθαρα, που θα εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ έτσι ώστε να δούμε πώς προχωρούν και οι διμερείς μας σχέσεις αλλά και η περιφερειακή συνεργασία, γιατί, αν θέλετε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται αυτός ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να διαδραματίσει στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «αντιλαμβανόμενος απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, θέλω να κάνω έκκληση μέσα από τις σημερινές μου δηλώσεις, μέσω όλων των λειτουργών των ΜΜΕ, ότι δεν θα πρέπει, δεν είναι ορθό καθημερινά να προβαίνουμε σε δηλώσεις που αφορούν το τι θα γίνει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας το αμέσως επόμενο διάστημα».

Καθημερινά και όχι τυχαία, σημείωσε ο ΥΠΕΞ γίνονται δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας «σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στην ουσία είναι απειλές σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Θα είναι μεγάλο λάθος», συνέχισε, «αν εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή να δημιουργηθεί μια εικόνα γκρίζων ζωνών σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Άρα, συνέχισε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι μας και εμείς και γενικότερα όλοι όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή του τόπου, όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο, να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις δηλώσεις μας.

«Μία είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.