Υπ. Υγείας: Δεν θέλω να πιστεύω ότι η εξαγγελία της απεργίας στην Πάφο είναι αφορμή να δημιουργείται κρίση

Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου σε γραπτή του δήλωση για τη στάση εργασίας των ιατρών στο ΤΑΕΠ Πάφου αναφέρει ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι η εξαγγελία της απεργίας στην Πάφο είναι η αφορμή της ΠΑΣΥΚΙ για να δημιουργείται κρίση εκ του μη όντως, επειδή η αρμόδια Αρχή στην προσπάθειά της να επιλύσει τα προβλήματα υιοθέτησε εισηγήσεις από τους εργαζομένους χωρίς να ζητήσει έγκριση της συντεχνίας.

Εκείνο που αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη, αναφέρει,είναι η αλλαγή στον τρόπο που η ΠΑΣΥΚΙ προσεγγίζει πλέον τα θέματα, που έρχονται σε αντίθεση με την καλή και ειλικρινή θέληση που μέχρι πρόσφατα τηρούσε η συντεχνία.

Εάν η πρόθεση είναι να δημιουργούνται συγκρούσεις για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων, όποιες κι αν είναι αυτές, σπιλώνοντας την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στο προσωπικό όσο και στην κοινή γνώμη, το αφήνω στην κρίση των πολιτών, αναφέρει, και προσθέτει ότι παραμένει στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων για ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν, πρακτική που τηρώ από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου.

Ολόκληρη η δηλωση του Υπουργού Υγείας :

"Η  εκμηδενιστική προσέγγιση της ΠΑΣΥΚΙ, με ανάγκασε στις 19 Οκτωβρίου 2018 να προβώ σε δηλώσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας για τα μέτρα που λήφθηκαν για τους τρόπους βελτίωσης και απάμβλυνσης της κατάστασης στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζω το θέμα της μειωμένης στελέχωσης σε κάποια εξ αυτών. Δεν επιθυμώ να αναλωθώ εκ νέου στα συγκεκριμένα μέτρα, και σας παραπέμπω στις τότε δηλώσεις μου.

Έκτοτε, δια αέρος και κατ’ ιδίαν έκανα ανοικτή πρόσκληση στην ΠΑΣΥΚΙ για υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων που θα υποβοηθούσαν την προσωρινή μειωμένη στελέχωση των ΤΑΕΠ μέχρι τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος.

Παράλληλα, συνεχίσαμε τη διαδικασία αγοράς υπηρεσιών, όπως είχα ανακοινώσει στις 19 Οκτωβρίου 2018, και την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται δύο Γιατροί να τοποθετηθούν στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και τις επόμενες βδομάδες ένας στο ΤΑΕΠ Λεμεσού, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση προσωπικού σε άλλα Τμήματα.

Σε όλες τις συναντήσεις τόσο με τις συντεχνίες όσο και με τους λειτουργούς του Υπουργείου, αλλά και με τους ίδιους τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ, είχε διαγνωστεί η αναγκαιότητα επίλυσης των θεμάτων στελέχωσης ιεραρχικά σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, αφού στο μεσοδιάστημα ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών με διαβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα που είχε προκύψει το καλοκαίρι λόγω αδειών ασθενείας στο ΤΑΕΠ Πάφου είχε επιλυθεί και με την επιτόπια συνάντηση της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών με τους άμεσα επηρεαζόμενους τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες, μετά από εισήγηση των αρμοδίων και με την εθελοντική συμμετοχή εργαζομένων ιατρών στα ΤΑΕΠ Λευκωσίας, λήφθηκε μέτρο για υπερωριακή απασχόληση ιδιαίτερα για τις ώρες που παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα. Το μέτρο εφαρμόστηκε στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας σε πιλοτική βάση και για την προσωρινή βελτίωση της κατάστασης, με την προοπτική να επεκταθεί και στα ΤΑΕΠ των άλλων πόλεων σταδιακά, αφού κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής του μέτρου, φαίνεται ότι αυτό αγκαλιάστηκε από τους Ιατρικούς Λειτουργούς του ΤΑΕΠ, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος προς όφελος του ασθενή. Αντί δυστυχώς η ΠΑΣΥΚΙ να το χαιρετίσει, σε επιστολή της, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2018, εκφράζει πρωτοφανή έκπληξη και έντονη απογοήτευση για την «εν ερήμην της ΠΑΣΥΚΙ» εφαρμογή του μέτρου.

Με περαιτέρω κατάπληξη πληροφορήθηκα σήμερα από συγκεκριμένο ΜΜΕ για την ύπαρξη επιστολής, ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2018, με την οποία οι υπηρετούντες στο ΤΑΕΠ Πάφου γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας καθημερινά, αρχής γενομένης από σήμερα. Η εν λόγω επιστολή δεν παραλήφθηκε ποτέ ούτε από το αρχείο του Γραφείου μου ούτε από το αρχείο του Υπουργείου. Ωστόσο, στην προσπάθειά μας να διαπιστώσουμε την ύπαρξη της επιστολής, εντοπίσαμε στο αρχείο του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου επιστολή που υποβλήθηκε μόνο στον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και στην οποία περιέχονται αντιφατικά στοιχεία ως προς την ημερομηνία έναρξης των απεργιακών μέτρων, σε σύγκριση με εκείνη που διέρρευσε και δημοσιεύεται και ουδέποτε απεστάλη στο Υπουργείο.

Σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχα, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον μήνα Οκτώβριο λόγω αδειών ασθενείας, έχει επιλυθεί, αφού οι δύο γιατροί επέστρεψαν κανονικά στα καθήκοντά τους. Όσο για τον όρο που προτάσσουν για πρόσληψη δύο επιπλέον ιατρών, απορώ πώς αυτό θα επιλύσει τα άμεσα προβλήματα, αφού ήδη υπάρχει εγκεκριμένη θέση για το ΤΑΕΠ Πάφου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη του κενού. Παρόλα αυτά, το αίτημα θα αξιολογηθεί αν και αριθμητικά ποτέ δεν υπηρετούσαν 13 ιατροί στα ΤΑΕΠ Πάφου.

Εύλογα διερωτάται κανείς τους πραγματικούς λόγους που στο τέλος της ημέρας οδήγησαν στην εξαγγελία της απεργίας. Εάν όντως υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα στην Πάφο, γιατί δεν τέθηκε ποτέ, από τον Σεπτέμβριο και μετά, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είτε με τους λειτουργούς του Υπουργείου είτε με τους Διευθυντές των Τμημάτων, αλλά αντίθετα όλες οι προσπάθειες γίνονταν για συγκεκριμένα Τμήματα άλλων Επαρχιών; Είναι τυχαίο γεγονός η εξαγγελία της απεργίας μια μέρα μετά από την καταγγελία της ΠΑΣΥΚΙ για εφαρμογή του μέτρου στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας εν αγνοία της;

Δεν θέλω να πιστεύω ότι η εξαγγελία της απεργίας στην Πάφο είναι η αφορμή της ΠΑΣΥΚΙ για να δημιουργείται κρίση εκ του μη όντως, επειδή η αρμόδια Αρχή στην προσπάθειά της να επιλύσει τα προβλήματα υιοθέτησε εισηγήσεις από τους εργαζομένους χωρίς να ζητήσει έγκριση της συντεχνίας. Εκείνο που αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι η αλλαγή στον τρόπο που η ΠΑΣΥΚΙ προσεγγίζει πλέον τα θέματα, που έρχονται σε αντίθεση με την καλή και ειλικρινή θέληση που μέχρι πρόσφατα τηρούσε η συντεχνία.

Εάν η πρόθεση είναι να δημιουργούνται συγκρούσεις για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων, όποιες κι αν είναι αυτές, σπιλώνοντας την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στο προσωπικό όσο και στην κοινή γνώμη, το αφήνω στην κρίση των πολιτών. Εγώ ως αρμόδια Αρχή παραμένω στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων για ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν, πρακτική που τηρώ από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου".

 

Στο μεταξύ πρόθυμοι να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στο χώρο της Υγείας και να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, εμφανίζονται ο Παγκύπριος Ιατρικός Συλλογος και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Ο ΠΙΣ είχε σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού και επέδωσε το ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, το οποίο περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για συμμετοχή των γιατρών στο ΓεΣΥ.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι αναμένεται η τοποθέτηση του Οργανισμού επί του ψηφίσματος, ώστε οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν να αγγίξουν, επί της ουσίας, ζητήματα.

Ερωτηθείς για το επίμαχο θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ, ο κύριος Αγαθαγγέλου απάντησε πως όταν υπάρχει καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα μπορεί να συζητηθούν και να βρεθούν συγκλίσεις.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα μελετήσει τις θέσεις των γιατρών και εντός των επόμενων ημερών θα απαντήσει γραπτώς. Τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι εξουσιοδοτημένος να διαβουλευθεί στο πλαίσιο του νόμου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:48

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Μακρόν: Οι εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί, αλλά θα είμαστε σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
17:16
Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο αλλά σταθερή η τιμή R
16:38
Οι αντίπαλοι των κυπριακών ομάδων
16:27
Εγκαθίδρυση Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ»
16:24
Πιθανός ημιτελικός μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στο Γουίμπλετον
16:18
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand