Ο Αμερικανός ζωγράφος Todd Lowery εκθέτει στην Κύπρο

Η isnotgallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του αμερικανού ζωγράφου Todd Lowery. 

Οι πίνακες του Todd Lowery συνυπάρχουν κάπου ανάμεσα στην χαρτογραφία και την τοπιογραφία, και συνιστούν καταγραφές εμπειριών τόπου και τοπίου. Οι εμπειρίες αυτές είναι το επακόλουθο μιας ενεργής και ενσυνείδητης σύμπλεξης του καλλιτέχνη με τον χώρο, χρησιμοποιώντας την έννοια της ψυχογεωγραφίας (deríve) όπως αυτή ορίστηκε από τον Guy Debord, την εξερεύνηση δηλαδή τοποθεσιών περπατώντας, ούτως ώστε να κατανοηθεί η επίδραση ενός τοπίου, αστικού ή μη, στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Stratografia και Isolario (2013-2018)

Οι πίνακες των σειρών Stratografia (λάδι σε καμβά, ακρυλικό σε χαρτί) και Isolario (ακουαρέλα) είναι ερμηνείες στρωμάτων φυσικών και τεχνιτών κατασκευών του Μεσογειακού τόπου. Είναι χειροποίητες γεωμετρίες και στρώσεις οι οποίες ανακαλούν αρχαιολογικές παρουσίες, αρχιτεκτονικές μορφές, χωρικές σχέσεις, όψεις και κατόψεις, τοπία και διαδρομές, ταξίδια και προορισμούς.

Τα έργα της σειράς Stratografia συνδιαλέγονται κατά κύριο λόγο με αστικούς ιστούς μητροπολιτικών κέντρων μεγάλης πυκνότητας όπως αυτούς της Αθήνας και της Λευκωσίας, καθώς και με άλλους συγκρίσιμους ιστούς που χαρακτηρίζονται από αλληλοσυνδεόμενες στερεότητες. Στρώματα τοπίων και οικισμών, αρχιτεκτονική και φως, χρώματα, γκράφιτι και επιφάνειες, συνυπάρχουν σαν αλληλένδετες δομές. Η κατασκευή αυτών των έργων είναι τέτοια ώστε οι δομές, οι διαφάνειες και οι υφές ταυτόχρονα αποκρύπτουν και αποκαλύπτουν προϋπάρχουσες στρώσεις, επιτρέποντας έναν παραλληλισμό με την ίδια την ιστορία, το παρελθόν, και το παρόν των τοποθεσιών με τις οποίες συνδιαλέγοναι οι πίνακες.

Ανάλογες είναι οι έννοιες και η μεθοδολογία που εκφράζονται στα έργα της σειράς Isolario, τα οποία συνδιαλέγονται με εμπειρίες κατά βάσην μη αστικών τόπων. Τα έργα αυτά παραπέμπουν και αναφέρονται περισσότερο στη χαρτογραφία και ενδεχομένως σε μια πιο παραδοσιακή έννοια αναπαράστασης τοπίου, όπου το φως, ο χρόνος, η εποχή, ο καιρός και άλλες λιγότερο χειροπιαστές ποιότητες έρχονται στο προσκήνιο και εκφράζουν τοπία αραιοκατοικημένα, ή και μη-κατοικημένα.

Τα έργα και των δύο σειρών υφίστανται κάπου μεταξύ του ιδεατού, της εμπειρίας, της μνήμης, και της βαθιά ανθρώπινης φύσης που επιμένει στο ανάμεσό τους. 

Τα εγκαίνια της εκθεσης θα τελεστούν αύριο στο τεχνοχώρο isnotgallery στην οδό Οδυσσέως 11 στη Λευκωσία αύριο Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00. Η διάρκεια της εκθεσης θα είναι  2 - 17 Νοεμβρίου 2018.

Βιογραφικό σημείωμα καλλιτέχνη:


Ο Todd Lowery είναι Ζωγράφος και Καθηγητής Καλών Τεχνών. Δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα μέσων και τεχνικών, κυρίως με λάδι και ακουρέλα, αλλά και με ακρυλικό και κάρβουνο. Οι τρέχουσες σειρές έργων του, Stratografia (λάδι σε καμβά) και Isolario (ακουρέλα) έχουν εκτεθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με πρόσφατες ατομικές εκθέσεις (2015-18) στη Γερμανία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Σουηδία. Η πιο πρόσφατη Ευρωπαϊκή ομαδική έκθεση στην οποία εκτέθηκε το έργο του ήταν η έκθεση Καλλιτέχνες στην Αθήνα, Πόλη της Κρίσης τον Ιούλιο του 2017 στο ίδρυμα Rosa Luxembourg στο Βερολίνο και τον Οκτώβριο του 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

Ο Lowery κατέχει Πτυχίο Καλών Τεχνών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, καθώς και Μεταπτυχιακό Καλών Τεχνών από το School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, όπου φοίτησε και έζησε. Είναι Καθηγητής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Drury στο Springfield του Μιζούρι. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Drury, και έχει διδάξει Τέχνη σε διεθνή προγράμματα σπουδών στην Ιταλία και την Ελλάδα. Από το 2007 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ των Η.Π.Α., της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:48

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand