Γ. Πέντερσεν ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Συρία

Ο Γκάιρ Πέντερσεν, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Κίνα, θα διαδεχθεί τον Στάφαν ντε Μιστούρα και θα γίνει ο νέος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον διορισμό την Τετάρτη.
Ο Πέντερσεν έχει στο παρελθόν χρηματίσει πρεσβευτής της χώρας του στον διεθνή οργανισμό και ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ αρμόδιος για τον Λίβανο. Ο Ντε Μιστούρα, ο οποίος θα εγκαταλείψει τον ρόλο αυτό στα τέλη του Νοεμβρίου, δεν κατάφερε να σημειώσει μείζονα πρόοδο στην προσπάθεια να υπογραφτεί συμφωνία για να τερματιστεί ο εξαιρετικά πολύπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τέσσερα χρόνια που υπήρξε ειδικός επιτετραμμένος.
Ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης, 71 ετών, διαβεβαίωσε ότι αποχωρεί για αυστηρά προσωπικούς λόγους και θα αξιοποιήσει τις τελευταίες του εβδομάδες για να πιέσει να συστηθεί μια επιτροπή που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Συρίας.
Πριν από τον Ντε Μιστούρα, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι είχαν αποπειραθεί να προωθήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία. Αμφότεροι όμως εγκατέλειψαν την προσπάθεια, έπειτα από πιο βραχυχρόνιες θητείες στον ρόλο.
Θα ανατεθεί πλέον στον Πέντερσεν, τον τέταρτο ειδικό επιτετραμμένο του Οργανισμού τα επτά χρόνια του πολέμου, να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη την 27η Οκτωβρίου ότι πρέπει να έχει συστηθεί μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Συρίας πριν από το τέλος του χρόνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:48

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.