Ο Μουφτής στηρίζει την επιστροφή των εικόνων

Ο Μουφτής των Τ/κ, Ταλί Αταλάι εξέφρασε την στήριξή του στην επιστροφή εικόνων και θρησκευτικών κειμηλίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξη Εκκλησίας της Κύπρου, σημειώνοντας πως "οι εικόνες στο Κάστρο της Κερύνειας ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και θα υποστηρίξουμε την επιστροφή τους".Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ο Αταλάι σημείωσε πως "η ορθή αποθήκευση, συντήρηση και προστασία δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και καθήκον. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις και οι θρησκευτικοί χώροι πρέπει να προστατεύονται ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται", σημείωσε.

"Ακριβώς όπως αναμένουμε τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΒΚΑΦ να συντηρούνται όπως πρέπει, να προστατεύονται και να διατηρούνται από τις ελληνοκυπριακές αρχές, οι τουρκοκυπριακές αρχές πρέπει να κάνουν το ίδιο με τα περιουσιακά στοιχεία των Χριστιανών της Κύπρου", σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Είπε πως "πρέπει όλοι να διατηρούμε τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά με τον πιο κατάλληλο τρόπο χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες και ευαισθησίες των νόμιμων ιδιοκτητών".

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, επικεφαλής της Συνοδικής Επιτροπής για τα Μνημεία και τα Θρησκευτικά Κειμήλια της Εκκλησίας της Κύπρου, καλωσόρισε θερμά τη διερεύνηση του θέματος και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Χαβαντίς" για το θέμα, καθώς και τις δηλώσεις του Μουφτή, αλλά εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την κατάσταση των εικόνων αυτών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Με λύπη μαθαίνουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε από την τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς ότι τα ανεκτίμητα θρησκευτικά μας κειμήλια φυλάγονταν σε ακατάλληλες και μη ασφαλείς συνθήκες στις αποθήκες του Κάστρου", σημείωσε.

H Εκτελεστική Διευθύντρια του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, Σαλπί Εσκιτζιάν, δήλωσε πως "ο σεβασμός, η διατήρηση και η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια υποχρέωση που ξεκάθαρα προβλέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν μια αμοιβαία αποδεχτή κοινή επιτροπή που θα διεξάγει έρευνα για όλα τα αποθηκευμένα θρησκευτικά κειμήλια στην Κύπρο ως ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Αυτή η πρόταση ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Διαλόγου πριν από εφτά χρόνια, δήλωσε η κ. Εσκιτζιάν, σημειώνοντας πως δυστυχώς η κοινή αυτή συμφωνία δεν υλοποιήθηκε αλλά παρέμεινε ζωντανή στο τραπέζι του διαλόγου.

O Επίσκοπος Πορφύριος είπε πως "προσευχόμαστε αυτή η έρευνα και η δημοσιότητά της να βοηθήσει στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίσαμε για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής με εκπροσώπους των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για καταγραφή των απωλεσθέντων θρησκευτικών κειμηλίων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου και για διασφάλισης της κατάλληλης προστασίας, συντήρησης και διατήρησής τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΑΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand