Χατζηγιάννης: Καταγγελία απειλών Τουρκίας σε ΑΟΖ στον ΟΑΣΕ

Τις κλιμακούμενες πολεμοχαρείς απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης στηλίτευσε ο βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννης σε παρέμβασή του στην 17η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στη Μπισκέκ.


 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο κ. Χατζηγιάννης «κάλεσε, εξάλλου, για τη λήψη σημαντικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν επίσης, στην ώθηση εποικοδομητικού κλίματος διαλόγου, προτείνοντας, συγκεκριμένα, την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».
 
 Υπενθύμισε παράλληλα τα σχετικά Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημειώνοντας «πως η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα συνέβαλλε σημαντικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο συστατικό που αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».
 
Όπως είπε ο Κύπριος βουλευτής, «η Τουρκία, αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ διατηρεί καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, αρνείται εντούτοις να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ».
 
Όπως είναι, «η άρση των παράνομων απαγορευτικών μέτρων, που η Τουρκία επέβαλε κατά της ναυτιλίας της Κύπρου και της ΕΕ και τα οποία παραβιάζουν όλες τις αρχές του εμπορίου, η συνεργασία της με την Κύπρο σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε ο Κυριάκος Χατζηγιάννης.
 
Σημείωσε εξάλλου, ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε χώρα προορισμού πρώτης γραμμής, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών σε αιτήσεις ασύλου στην  ΕΕ, αναλόγως του πληθυσμού της.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι  ο απώτερος στόχος του ΟΑΣΕ, για : «προώθηση ανοικτών και ασφαλών συνόρων σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και πιο ολοκληρωμένη περιοχή του ΟΑΣΕ, χωρίς διαχωριστικές γραμμές», δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικός, ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμμόρφωση των συμμετεχόντων κρατών του οργανισμού με τις δεσμεύσεις τους, που άπτονται κυρίως του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand