Ε.Ε: Χωρίς ουσιώδη σφάλματα η εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2017

Χωρίς ουσιώδη σφάλματα εκτελέστηκε ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2017, κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, στην ετήσια έκθεσή του που δημοσίευσε σήμερα το πρωί. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ανεξάρτητο όργανο ελέγχου των λογαριασμών της ΕΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "οι λογαριασμοί της ΕΕ απεικονίζουν ακριβοδίκαια τη χρηματοοικονομική κατάσταση της ΕΕ".

Όπως σημειώνεται μάλιστα "για δεύτερο συνεχή χρόνο διατυπώνουν γνώμη με επιφύλαξη και όχι αρνητική γνώμη σχετικά με την κανονικότητα των πράξεων επί των οποίων βασίζονται οι λογαριασμοί", κάτι το οποίο σημαίνει ότι "ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του 2017 που υποβλήθηκαν σε έλεγχο δεν περιείχε ουσιώδες σφάλμα".

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, "το 2017 οι δαπάνες της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 137,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ή σε περίπου 270 ευρώ ανά πολίτη", ποσό που αντιστοιχεί "στο 0,9 % περίπου του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ και στο 2 % περίπου των συνολικών δημόσιων δαπανών των κρατών μελών της".

Το ΕΕΣ έλεγξε δαπάνες στον τομέα των "φυσικών πόρων" ως επί το πλείστω και ένα μικρό ποσοστό των δαπανών του τομέα της συνοχής (8%) καθώς δεν είχαν εγκριθεί άλλωστε και πολλές τέτοιες δαπάνες. Οι ελεγκτές εντόπισαν 13 περιπτώσεις πιθανολογούμενης απάτης σε πληθυσμό περίπου 700 πράξεων που υπέβαλαν σε έλεγχο (έναντι 11 το 2016). Οι περιπτώσεις αυτές διαβιβάστηκαν στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δημιουργεί προσδοκίες που δεν μπορούν να πραγματωθούν.

Η έκθεση καταγράφει ότι "το επίπεδο των παρατυπιών στην εκτέλεση των δαπανών της ΕΕ συνέχισε να μειώνεται" και το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος στις πληρωμές του 2017 ήταν 2,4%, σημειώνοντας μείωση από το 3,1% το 2016 και το 3,8% το 2015, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες "για την πρόληψη, ή για τον εντοπισμό και τη διόρθωση, σημαντικού μέρους των σφαλμάτων, παραδείγματος χάριν στις ενισχύσεις στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης".

"Εάν οι εθνικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για τη διόρθωση των σφαλμάτων, το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος θα ήταν χαμηλότερο του ορίου σημαντικότητας του 2 % για ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ", κρίνουν οι ελεγκτές.

Το ΕΕΣ κρίνει ωστόσο ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ιδίως στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε δικαιούχους βάσει των δηλώσεων των δαπανών στις οποίες αυτοί υποβλήθηκαν, όπως στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης και της συνοχής". Άλλες δραστηριότητες χρηματοδοτούμενες κατά τον τρόπο αυτό είναι η έρευνα, τα προγράμματα κατάρτισης και τα έργα αναπτυξιακής βοήθειας.

Επιπλέον "η χρησιμοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τα κράτη μέλη και ο προϋπολογισμός της ΕΕ συνεχίζει να υφίσταται σημαντική πίεση λόγω της αξίας των πληρωμών που έχει δεσμευθεί να καταβάλλει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια".

Η έκθεση αναφέρει ότι "τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία του προϋπολογισμού ήταν χρήσιμα, αλλά ίσως να μην αρκούν", ενώ "ο συνδυασμός υψηλών αναλήψεων υποχρεώσεων και χαμηλών πληρωμών εκτίναξε τις εκκρεμείς δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων σε νέα πρωτοφανή επίπεδα, 267,3 δισεκατομμύρια ευρώ".

Σημειώνεται ότι στον πρόλογο της έκθεσης, ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Klaus-Heiner Lehne επισημαίνει ότι "ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αντιστοιχεί παρά στο 1 % περίπου του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ολόκληρης της ΕΕ" και για τον λόγο αυτό, "η ΕΕ πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το τι μπορεί να επιτύχει με τους πόρους που εισπράττει, ενόψει ιδίως του νέου επταετούς κύκλου του προϋπολογισμού της". "Το συμπέρασμα είναι σαφές, δηλώνει ο Klaus-Heiner Lehne: "η ΕΕ δεν πρέπει να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει".

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΑΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Η υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, η κοινή συνισταμένη ΔΗΣΥ - ΠΟΕΔ
13:53
Παραδόθηκε δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο με βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας
13:41
Η Αυστραλία «σπάει» τη συμφωνία προμήθειας υποβρυχίων με τη Γαλλία
13:29
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand