Στόχος η Κύπρος να γίνει πλήρες μέλος του Ευρ. Οργανισμού Διαστήματος

Βασικός στόχος της Κύπρου είναι να καταστεί πλήρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΟΔ και ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής.

Η κ. Αναστασιάδου μιλούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης Υπουργικής Συνέλευσης (IMM18) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στη Μαδρίτη.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν δύο ψηφίσματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων και τον συντονισμό δράσεων του ΕΟΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα καθώς και με την προώθηση και προετοιμασία των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του ΕΟΔ.  Παρουσιάστηκε παράλληλα, από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΔ Johann-Dietrich Wörner, η πρόταση με τίτλο «Ενιαία Ευρώπη στο Διάστημα».

Προστίθεται ότι σε παρέμβαση της, η Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε την υποστήριξη της Κύπρου στα υπό συζήτηση ψηφίσματα καθώς και στην πρόταση για την «Ενιαία Ευρώπη στο Διάστημα» μέσω των οποίων, αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ του ΕΟΔ και της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής.

Η Υπουργός Μεταφορών, συνεχίζει η ανακοίνωση, τόνισε ότι η Κύπρος μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον ΕΟΔ το 2016, ως συνεργαζόμενο κράτος,  έχει θέσει ως βασικός στόχο, να καταστεί πλήρες μέλος του ΕΟΔ, για να μπορεί  να απολαμβάνει τα οφέλη που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης, η κ. Αναστασιάδου είχε συναντήσεις με τον Ισπανό πρόεδρο του ΕΟΔ, Υπουργό Επιστήμης, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων και πρώτο Ισπανό αστροναύτη Pedro Duque, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΔ Johann-Dietrich Wörner, στον οποίο απεύθυνε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:50

Τελευταιες Ειδησεις

31 Ιουλίου
Κώστας Καδής:Σε κατάσταση επιφυλακής αναφορικά με τον κίνδυνο έκρηξης πυρκαγιών
11:22
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις χρεώσεις των τεστ ταχείας ανίχνευσης
11:16
Συνθήκες καύσωνα και σήμερα με έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα
10:22
Γερμανία: Κατά 2.400 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού
10:20
Χαράλαμπος Χαριλάου: Οι πλείστοι θάνατοι που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο και έπειτα, αφορούσαν μη εμβολιασμένουςς
10:16
Παιδιατρική εταιρεία Κύπρου: Τονίζει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω
10:12
Διαδηλώσεις και κατηγορίες σε βάρος της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, ενόψει της συμπλήρωσης 6 μηνών από το πραξικόπημα
09:30
Covid-19: Στα 31.613.993 έφθασε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία
09:29
Άλλη μια υπόθεση πλαστοπροσωπίας στο αεροδρόμιο Πάφου, υπό κράτηση έξι πρόσωπα
09:21
Τμήμα Δασών:Σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού.
08:40
Τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ανήλικοι
08:05
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών:Καταδικάζουμε την εισβολή των Αζέρων στην Αρμενία
08:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand