Στόχος η Κύπρος να γίνει πλήρες μέλος του Ευρ. Οργανισμού Διαστήματος

Βασικός στόχος της Κύπρου είναι να καταστεί πλήρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΟΔ και ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής.

Η κ. Αναστασιάδου μιλούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης Υπουργικής Συνέλευσης (IMM18) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στη Μαδρίτη.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν δύο ψηφίσματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων και τον συντονισμό δράσεων του ΕΟΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα καθώς και με την προώθηση και προετοιμασία των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του ΕΟΔ.  Παρουσιάστηκε παράλληλα, από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΔ Johann-Dietrich Wörner, η πρόταση με τίτλο «Ενιαία Ευρώπη στο Διάστημα».

Προστίθεται ότι σε παρέμβαση της, η Βασιλική Αναστασιάδου σημείωσε την υποστήριξη της Κύπρου στα υπό συζήτηση ψηφίσματα καθώς και στην πρόταση για την «Ενιαία Ευρώπη στο Διάστημα» μέσω των οποίων, αναμένεται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ του ΕΟΔ και της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαστημικής στρατηγικής.

Η Υπουργός Μεταφορών, συνεχίζει η ανακοίνωση, τόνισε ότι η Κύπρος μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον ΕΟΔ το 2016, ως συνεργαζόμενο κράτος,  έχει θέσει ως βασικός στόχο, να καταστεί πλήρες μέλος του ΕΟΔ, για να μπορεί  να απολαμβάνει τα οφέλη που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης, η κ. Αναστασιάδου είχε συναντήσεις με τον Ισπανό πρόεδρο του ΕΟΔ, Υπουργό Επιστήμης, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων και πρώτο Ισπανό αστροναύτη Pedro Duque, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΟΔ Johann-Dietrich Wörner, στον οποίο απεύθυνε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:50

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand