Προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες για πυρκαγιές από την άνοδος της θερμοκρασίας

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Οι Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά ενάμιση βαθμό θα προκαλέσει πιο έντονες συνθήκες ξηρασίας στη νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα), οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 40% της συνολικής περιοχής που θα καίγεται έως το 2100. Αν μάλιστα η κλιματική αλλαγή ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε η έκταση των καμένων περιοχών στις μεσογειακές χώρες μπορεί να αυξηθεί κατά 100%, δηλαδή να διπλασιασθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Μεσογειακή Ευρώπη είναι άκρως ευάλωτη στις πυρκαγιές. Ένα κλίμα ολοένα πιο ζεστό και ξηρό θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών στο μέλλον. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι η μικρότερη δυνατή.\

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41467-018-06358-z

Παύλος Δρακόπουλος

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.