ΗΠΑ χαιρετίζουν την «ισχυρή» στάση της Γαλλίας έναντι του Ιράν

O Λευκός Οίκος εξήρε την Τρίτη την «ισχυρή» αντίδραση της Γαλλίας, αφού οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από μια αποτραπείσα επίθεση κοντά στο Παρίσι το καλοκαίρι.

«Η Γαλλία λαμβάνει ισχυρές αποφάσεις μετά την ιρανική τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στο Παρίσι», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) μέσω Twitter. «Η Τεχεράνη οφείλει να γνωρίζει ότι η σκανδαλώδης συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε το ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας. Το Ιράν έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για τον Λευκό Οίκο αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Το Παρίσι ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δύο προσώπων — συμπεριλαμβανομένου ενός ιρανού διπλωμάτη ο οποίος έχει συλληφθεί στη Γερμανία — και μιας οντότητας του υπουργείου Πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσάπτοντάς τους πως βρίσκονταν πίσω από ένα σχέδιο επίθεσης που οι γαλλικές αρχές λένε ότι απέτρεψαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το σχέδιο είχε στόχο μια συγκέντρωση της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, ενός κινήματος της αντιπολίτευσης το οποίο η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, στα τέλη του Ιουνίου στο Βιλπάντ, κοντά στο Παρίσι. Από την αρχή της υπόθεσης αυτής, το Ιράν καταγγέλλει μια συνωμοσία εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και διατείνεται πως δεν υπάρχει κανένα πειστικό αποδεικτικό στοιχείο. Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και την Τεχεράνη μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για το Ιράν, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρωτοστατούσε ως τώρα στις προσπάθειες να διασωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από το οποίο αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τον Μάιο, επαναφέροντας σε ισχύ κατά φάσεις εξαιρετικά δυσβάστακτες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησαν με τους ομολόγους τους του Ιράν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαίτησαν εξηγήσεις. Εσωτερικό έγγραφο του γαλλικού ΥΠΕΞ που διανεμήθηκε τον Αύγουστο έδινε εντολή στους γάλλους διπλωμάτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράν, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Το Παρίσι έχει εξάλλου αναστείλει τη διαδικασία διορισμού νέου πρεσβευτή στο Ιράν και δεν έχει δώσει καμιά απάντηση στους διορισμούς ιρανών διπλωματών στη Γαλλία. Νωρίτερα την Τρίτη, η γαλλική αστυνομία εξαπέλυσε πριν από τα χαράματα έφοδο σε σιιτικό θρησκευτικό κέντρο και συνέλαβε τρεις από τους επικεφαλής του για παράνομη οπλοκατοχή — επιχείρηση που κατά γαλλική διπλωματική πηγή είχε στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.