Δεν υπάρχει φούσκα στην οικονομία, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 3% θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία την επόμενη τριετία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι τομείς στους οποίους η Πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, της οποίας η συνεισφορά στο ΑΕΠ πλησιάζει τη ναυτιλία, όπως και η έρευνα και η καινοτομία, ενώ απέρριψε τοποθετήσεις για ύπαρξη φούσκας στην οικονομία.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η βασική αρχή παραμένει ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με την όποια υπεραπόδοση και τα όποια πλεονάσματα να χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρέους.

«Αυτή είναι η βασική αρχή, αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή την πολιτική συνεχίζουμε», υπογράμμισε.

Όπως είπε, λόγω των κινήσεων στήριξης της συναλλαγής του Συνεργατισμού, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 104% του ΑΕΠ, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο στο 110%, και το 2019 θα υποχωρήσει στο 97%.

Τρία φορολογικά κίνητρα το 2019

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως συνεχίζεται η πολιτική αποφυγής αύξησης φορολογικών βαρών, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται τρία φορολογικά μέτρα.

Πρόκειται για την κατάργηση των τελών χαρτοσήμων, τη διαφοροποίηση των τελών κυκλοφορίας και κατάργηση φόρων κατανάλωσης όλων των οχημάτων, μέτρο που βρίσκεται το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, και η μείωση στη φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα από το 30% στο 17%.

Μια οικονομία που τρέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ρυθμό πέραν του 4% πρέπει να αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της αποταμίευσης, είπε.

Σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, αφού η μη υποβολή φορολογική δήλωση αποτελεί «ανοικτό παράθυρο φοροδιαφυγής».

«Έχετε ενώπιον σας ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα, χωρίς υπερβολές, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά, με λελογισμένη αύξηση των δαπανών, που μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, τις ανάγκες, νέα έργα και πολιτικές με μια εξίσου λελογισμένη μείωση στη φορολογία. Δηλαδή μία πρόταση προϋπολογισμού που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια και σας καλώ αφού τον εξετάσετε να τον υπερψηφίσετε», είπε.

Δεν υπάρχει φούσκα

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τοποθετήσεις για ύπαρξη φούσκας στην οικονομία.

«Μια οικονομία που από το 2009 μέχρι το 2014 έχασε 10,5% του ΑΕΠ τώρα ανακάμπτει, έχει ακόμη ανεργία 7% και με πληθωρισμό να είναι ή να μην είναι στο 1%, έχει όλα τα αντίθετα χαρακτηριστικά μιας οικονομίας που περνά φάση φούσκας. Ούτε και η εξέταση των επιμέρους τομέων δείχνει κάτι τέτοιο», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό που «εφησυχάζει κάπως» είναι το γεγονός το ότι η κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων, που οφείλεται και στην παραχώρηση διαβατηρίων, δεν συνοδεύεται με πιστωτική επέκταση.

Είπε όμως ότι οι πωλήσεις ακινήτων υψηλής αξίας χρήζουν παρακολούθησης.

«Ειδικά ο τομέας των ακινήτων υψηλής αξίας, όπως στη Λεμεσό, χρήζει παρακολούθησης. Δεν καταγράφει χαρακτηριστικά συμβατικής φούσκας αλλά θα συμφωνούσα ότι χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης», είπε.


Προς κοινωνική στέγαση

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου για το πρόβλημα της στέγασης, δεδομένης και της δυσκολίας των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό για σκοπούς ιδιοκατοίκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μπορώ να σας αναφέρω ότι στον κυβερνητικό προγραμματισμό είναι το κεφάλαιο κοινωνικής στέγης, προσαρμοσμένο στα δεδομένα και στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. «Είναι κάτι το οποίο είναι στην ατζέντα και θα το προωθήσει ο Υπουργός Εσωτερικών», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:58
Διάσκεψη Βερολίνου: Απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη
20:52
Επίθεση σε μητροπολίτες με καυστικό οξύ στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι
20:30
Βρετανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τον περασμένο Φεβρουάριο - Αύξηση και στους θανάτους
20:21
Και επίσημα στο ΑΠΟΕΛ ο Νταουσβίλι
20:12
Η υποστήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος θα συνεχιστεί, είπε ο Φουάτ Οκτάι που συναντήθηκε με Σανέρ
19:29
Προειδοποίηση ECDC: Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων στην ΕΕ θα είναι της παραλλαγής Δέλτα - Η μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να μην αρκεί
19:12
Με 21 αθλητές και αθλήτριες στο βαλκανικό στίβου
19:03
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων-Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους
18:48
Επέστρεψε στη βάση του το κυπριακό αλιευτικό που παρενόχλησαν οι Τούρκοι
18:33
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Ομόδους – Ποταμιού
18:25
Σημαντική πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand