Αναστολή διαπραγμάτευσης εισηγμένων αξιών Ελληνικής

Την αναστολή όλων των εισηγμένων αξιών της Ελληνικής Τράπεζας ανακοίνωσε το ΧΑΚ από σήμερα μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και την οριστικοποίηση του αντίκτυπού τους στην εποπτική κεφαλαιακή θέση της εταιρείας, μετά από αίτημα της ίδιας της τράπεζας για την προστασία του επενδυτικού κοινού από πιθανή παραπληροφόρηση και αβεβαιότητα.

Η αναστολή αυτή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Κύπρου κρίνεται «ως απαραίτητη, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για προστασία των επενδυτών λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους που αναφέρονται στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας».

Σημειώνεται επίσης ότι πέραν της αναστολής διαπραγμάτευσης των αξιών της εταιρείας, δεν θα επιτρέπονται εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές με βάση το Άρθρο 23 του Νόμου του ΧΑΚ ούτε συναλλαγές "Over The Counter" (OTC).

Στην ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρεται ότι αναμένει το κέρδος μετά τη φορολογία για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 «να είναι σημαντικά ψηλότερο από προηγούμενες προσδοκίες και προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους».

Προστίθεται ότι αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα θα συμπεριλαμβάνουν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που αφορούν τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις από τη Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΣΕΔΙΠΕΣ), πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), το Σεπτέμβριο 2018 για την περίοδο ενός μηνός του Σεπτεμβρίου 2018 και την αναμενόμενη αρνητική υπεραξία που προκύπτει από την απόκτηση.

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της απόκτησης, η τράπεζα διεξάγει άσκηση επιμερισμού του κόστους αγοράς βάσει της εύλογης αξίας των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης, δηλαδή την 1η Σεπτέμβριου 2018, αναφέρεται.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εν λόγω άσκησης δείχνουν ότι η αρνητική υπεραξία που θα αναγνωριστεί θα κυμανθεί σε ένα εύρος σημαντικά ψηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις», επεξηγείται.

Η Ελληνική Τράπεζα «τονίζει ότι η άσκηση επιμερισμού υπόκειται σε έλεγχο από τους ελεγκτές της εταιρείας και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε βεβαιότητα στο παρόν στάδιο ότι οι ελεγκτές θα συμφωνήσουν με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και/ή με το αποτέλεσμα της άσκησης».

Σημειώνεται ότι «η άσκηση και ο έλεγχός της εμπεριέχουν τη χρήση εσωτερικών μοντέλων και κρίσεων. Επομένως, τα αποτελέσματα στα οποία θα καταλήξουν η εταιρεία και οι ελεγκτές της δύνανται να διαφέρουν σημαντικά».

Επιπλέον, αναφέρεται, του τελικού ποσού της αρνητικής υπεραξίας, το κέρδος μετά τη φορολογία για τους πρώτους 9 μήνες του 2018 υπόκειται στο φορολογικό χειρισμό της αρνητικής υπεραξίας και τυχόν πιθανές προβλέψεις αναδιάρθρωσης που σχετίζονται με την απόκτηση, με τα δύο αυτά στοιχεία να υπόκεινται σε τελική επανεξέταση και έγκριση.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι η εποπτική κεφαλαιακή μεταχείριση της αρνητικής υπεραξίας και, συνεπώς, η πιθανή θετική επίδρασή της στην εποπτική κεφαλαιακή θέση της εταιρείας υπόκεινται σε εξέταση και έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και «για την προστασία του επενδυτικού κοινού από πιθανή παραπληροφόρηση και αβεβαιότητα» σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα για τους πρώτους εννιά μήνες του 2018, η εταιρεία, καταλήγει η ανακοίνωση έχει αιτηθεί την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την οριστικοποίηση του αντίκτυπού τους στην εποπτική κεφαλαιακή θέση της εταιρείας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:51

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand