Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ

Με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές το Ευρωκοινοβούλιο "ζητά την απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ".

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση το ΕΚ, "οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι η έλλειψη σοβαρών ενεργειών κατά των ομάδων αυτών επέτρεψε την τρέχουσα άνοδο της ξενοφοβίας στην Ευρώπη".

Η έκθεση του ΕΚ αναφέρει τη δολοφονία 77 ατόμων στη Νορβηγία το 2011, τη δολοφονία της Jo Cox το 2016 και την πρόσφατη επίθεση των φασιστικών ομάδων στην Ιταλία εναντίον της βουλευτού Eleonora Forenza, αλλά και πολλά περιστατικά που αφορούν "φασίστες στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία και τις σκανδιναβικές χώρες".

"Απαγόρευση όλων των οργανώσεων που δοξάζουν τον φασισμό".

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνση του ΕΚ, "οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ατιμωρησία των ακροδεξιών οργανώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελεί έναν από τους λόγους για την αύξηση των βίαιων ενεργειών, που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία και απευθύνονται σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως οι μαύροι Ευρωπαίοι / άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, Ρομά, υπήκοοι τρίτων χωρών, ΛΟΑΤ και άτομα με ειδικές ανάγκες".

Προτείνουν δε "την ίδρυση μονάδων καταπολέμησης του μίσους στις αστυνομικές δυνάμεις για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήματα διερευνούνται και διώκονται".

Προτρέπουν επίσης τις εθνικές αρχές να "απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και κάθε άλλο ίδρυμα ή ένωση που εκθειάζει και δοξάζει τον ναζισμό και τον φασισμό".

"Τελειώστε τη συμπαιγνία με τους νεοφασιστές"

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, το Κοινοβούλιο "καλεί τα κράτη μέλη να καταδικάσουν σαφώς και να τιμωρήσουν τοα εγκλήματα μίσους, το μίσος και τη λογική του αποδιοπομπαίου τράγου από τους πολιτικούς και διαδηλωτές"

Εκφράζουν δε ενόχληση για "συμπαιγνία μεταξύ πολιτικών ηγετών, πολιτικών κομμάτων και επιβολής του νόμου με νεοφασίστες και νεοναζί σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου δημόσιοι υπάλληλοι, ενισχύουν το μίσος και τη βία".

Κατά το ΕΚ, "απαιτούνται επίσης μέτρα για την εξουδετέρωση της διάδοσης του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας μέσω του διαδικτύου, σε συνεργασία με τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης".

Επιπλέον το ψήφισμα "απαιτεί από τα κράτη μέλη και τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, ιδίως τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, να εξουδετερώσουν τη μάστιγα του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στα γήπεδα και στον αθλητικό πολιτισμό, καταδικάζοντας και τιμωρώντας τους υπεύθυνους και προωθώντας θετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νέους οπαδούς σε συνεργασία με σχολεία και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών".

Τέλος τα Κ-Μ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν "προγράμματα εξόδου" για να βοηθήσουν τα άτομα να εγκαταλείψουν βίαιες νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης, την αύξηση της συνειδητοποίησης της ιστορίας μεταξύ των νέων κάνοντας έκκληση για σαφή απόρριψη των φασιστικών εγκλημάτων του παρελθόντος και υπογραμμίζουν ότι η αλήθεια σχετικά με το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να ευτελίζεται.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βέλγιο/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.