Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ

Με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές το Ευρωκοινοβούλιο "ζητά την απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ".

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση το ΕΚ, "οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι η έλλειψη σοβαρών ενεργειών κατά των ομάδων αυτών επέτρεψε την τρέχουσα άνοδο της ξενοφοβίας στην Ευρώπη".

Η έκθεση του ΕΚ αναφέρει τη δολοφονία 77 ατόμων στη Νορβηγία το 2011, τη δολοφονία της Jo Cox το 2016 και την πρόσφατη επίθεση των φασιστικών ομάδων στην Ιταλία εναντίον της βουλευτού Eleonora Forenza, αλλά και πολλά περιστατικά που αφορούν "φασίστες στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία και τις σκανδιναβικές χώρες".

"Απαγόρευση όλων των οργανώσεων που δοξάζουν τον φασισμό".

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνση του ΕΚ, "οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ατιμωρησία των ακροδεξιών οργανώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελεί έναν από τους λόγους για την αύξηση των βίαιων ενεργειών, που πλήττουν ολόκληρη την κοινωνία και απευθύνονται σε συγκεκριμένες μειονότητες όπως οι μαύροι Ευρωπαίοι / άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, Ρομά, υπήκοοι τρίτων χωρών, ΛΟΑΤ και άτομα με ειδικές ανάγκες".

Προτείνουν δε "την ίδρυση μονάδων καταπολέμησης του μίσους στις αστυνομικές δυνάμεις για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήματα διερευνούνται και διώκονται".

Προτρέπουν επίσης τις εθνικές αρχές να "απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και κάθε άλλο ίδρυμα ή ένωση που εκθειάζει και δοξάζει τον ναζισμό και τον φασισμό".

"Τελειώστε τη συμπαιγνία με τους νεοφασιστές"

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, το Κοινοβούλιο "καλεί τα κράτη μέλη να καταδικάσουν σαφώς και να τιμωρήσουν τοα εγκλήματα μίσους, το μίσος και τη λογική του αποδιοπομπαίου τράγου από τους πολιτικούς και διαδηλωτές"

Εκφράζουν δε ενόχληση για "συμπαιγνία μεταξύ πολιτικών ηγετών, πολιτικών κομμάτων και επιβολής του νόμου με νεοφασίστες και νεοναζί σε ορισμένα κράτη μέλη, όπου δημόσιοι υπάλληλοι, ενισχύουν το μίσος και τη βία".

Κατά το ΕΚ, "απαιτούνται επίσης μέτρα για την εξουδετέρωση της διάδοσης του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας μέσω του διαδικτύου, σε συνεργασία με τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης".

Επιπλέον το ψήφισμα "απαιτεί από τα κράτη μέλη και τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, ιδίως τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, να εξουδετερώσουν τη μάστιγα του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας στα γήπεδα και στον αθλητικό πολιτισμό, καταδικάζοντας και τιμωρώντας τους υπεύθυνους και προωθώντας θετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νέους οπαδούς σε συνεργασία με σχολεία και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών".

Τέλος τα Κ-Μ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν "προγράμματα εξόδου" για να βοηθήσουν τα άτομα να εγκαταλείψουν βίαιες νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης, την αύξηση της συνειδητοποίησης της ιστορίας μεταξύ των νέων κάνοντας έκκληση για σαφή απόρριψη των φασιστικών εγκλημάτων του παρελθόντος και υπογραμμίζουν ότι η αλήθεια σχετικά με το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να ευτελίζεται.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βέλγιο/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:56

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand