Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Αιθιοπία

Το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας εξέλεξε σήμερα ομόφωνα για πρώτη φορά μια γυναίκα, την Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα, πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου.

Διπλωμάτης καριέρας η Σάλε-Γουόρκ θα είναι η τέταρτη πρόεδρος της Αιθιοπίας μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1995. Βάσει της νομοθεσίας, ο πρόεδρος εκλέγεται για εξαετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Η θέση του προέδρου στην Αιθιοπία είναι κυρίως τιμητική, καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει ο πρωθυπουργός.

Μέχρι τώρα η Σάλε- Γουόρκ ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες στην Αφρικανική Ένωση.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και στη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), έναν περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής.

Η Σάλε- Γουόρκ αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Γουίρτου, ο οποίος παρατήθηκε αιφνιδιαστικά χθες Τετάρτη, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Σε μια ιστορική κίνηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου εξέλεξαν την πρεσβευτή Σάλε- Γουόρκ Ζέουντα νέο πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους στη σύγχρονη Αιθιοπία», έγραψε στο Twitter ο Φίτσουμ Αρέγκα, προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Αμπίγι Άχμεντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αμπίγι προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του διόρισε 10 γυναίκες υπουργούς, καθιστώντας την Αιθιοπία την τρίτη αφρικανική χώρα που επιτυγχάνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανομή υπουργείων.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.