Προδρόμου: Η πρόταση Αναστασιάδη περί αποκέντρωσης εξουσιών αποτελεί κατεύθυνση προβληματισμού

Πρόκειται για μια ιδέα, για μια κατεύθυνση προβληματισμού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη περί αποκέντρωσης εξουσιών την οποίαν έθεσε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας απέναντι τόσο στο Κυπριακό όσο και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, είπε ότι «μόνιμη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως, είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητά, ένα κλίμα έντασης προκειμένου να στέλνονται ανεπιθύμητα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρασύρεται σε αυτό το παιγνίδι έντασης, εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του κράτους με βάση το διεθνές δίκαιο.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι πρόγραμμα συνεργασίας με πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες, αλλά και με άλλα κράτη εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τα οφέλη για τους πολίτες και για τα κράτη εξασφαλίζονται μέσα από συνεργασίες και την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Πολλές από τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Τουρκία είναι παράνομες, αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, αλλά από την πλευρά μας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προσχωρήσουμε σε αυτό το τεχνητό κλίμα έντασης που θέλει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν είτε διαφορές είτε αμφισβητήσεις. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά στις θάλασσες της Κύπρου, Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ΑΟΖ που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και με το Δίκαιο της Θάλασσας και με τα άλλα κράτη του κόσμου».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την πρόταση του περί αποκέντρωσης εξουσιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για το τι εννοεί με τον προβληματισμό που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια ιδέα, για μια κατεύθυνση προβληματισμού. Ο Πρόεδρος θεώρησε ότι θα ήταν ωφέλιμο, από κοινού τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να προβληματιστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, με δεδομένες τις αξιώσεις που υπάρχουν για θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, αλλά και με δεδομένη την αντικειμενική ανάγκη να υπάρξει η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο περιφερειών στο ομοσπονδιακό κράτος.

Ο Πρόεδρος έθεσε την πρόταση ώστε κάποια από τα ομοσπονδιακά Σώματα που θα εφαρμόζουν ομοσπονδιακή πολιτική, κάποιοι από τους πολλούς θεσμούς, με κοινή συναντίληψη να μεταφερθούν στις περιφέρειες, ώστε αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών να μην παρουσιάζουν προβλήματα εμπλοκής από ένα σύστημα που ενδεχομένως να χρειάζεται τη συμφωνία των δύο περιφερειών.
Αυτή είναι η ιδέα και είναι στο τραπέζι για προβληματισμό. Δεν υπάρχει τελική απόφαση του Προέδρου, δεν υπάρχει τελική πρόταση. Η πρόθεση του ήταν να τη συνδιαμορφώσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι χρήσιμες οι παρατηρήσεις που ακούγονται είτε πρόκειται για ερωτήσεις με στόχο τις περαιτέρω διευκρινίσεις είτε για επιφυλάξεις ή αρνητικές θέσεις, αφού τροφοδοτούν τον γόνιμο προβληματισμό που θέλει ο Πρόεδρος να γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η θέση των Ελληνοκυπρίων έχει κατατεθεί επισήμως στον ΓΓ των ΗΕ. Ο ΓΓ μάλιστα αναφέρεται ρητά σε αυτή τη θέση στην τελευταία έκθεσή του. Ο Πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη και πολύ συγκεκριμένα στη συνάντηση του με τον ΓΓ καταθέσει την άποψη ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη αμέσως, το συντομότερο δυνατόν, της διαπραγμάτευσης με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Και βεβαίως ο Πρόεδρος κατέθεσε στον ΓΓ ότι μιλάμε για διαπραγματεύσεις με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ που δεν μιλούν ούτε για δύο κράτη ούτε για συνομοσπονδία. Τουναντίον αποκλείουν κάθε τέτοια συζήτηση».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι δικός μας ρόλος να εξηγήσουμε γιατί ο κ. Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους κυρίως, έθεσε ξανά τις αμφιβολίες που δημιουργεί η Άγκυρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι όπως πάντοτε συμβαίνει και όπως συνέβαινε και σε άλλες στιγμές της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Προεδρία χρησιμοποιεί και εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους και βεληνεκούς συνήθως, για να έχει γνώμες και απόψεις σχετικά με θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις. Και για αυτό το ζήτημα θα υπάρξει τέτοιου είδους εμπειρογνωμοσύνη. Δεν υπάρχει κανενός είδους προτειραιότητα».

Πρόσθεσε ότι «τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πάντοτε ήθελαν και ζητούσαν να ασκηθεί ο συμβουλευτικός ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και να υπάρχει προβληματισμός, συζήτηση και συνδιαμόρφωση κάποιων θέσεων όπου είναι δυνατόν, Είναι παράδοξο τώρα να διαμαρτύρονται διότι τους προτείνεται από τον Πρόεδρο ο προβληματισμός για μια πτυχή που αφορά πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και της αντίληψης, της υποδοχής που θα έχουν οι πολίτες για μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης. Και ο Πρόεδρος φροντίζει και προνοεί προληπτικά , στο βαθμό που είναι δυνατόν, να προβληματιστούμε για να βελτιωθεί όσο είναι δυνατόν η λειτουργικότητα του πλαισίου συμφωνίας που είναι δεδομένο και το διαπραγματευόμαστε».

Είπε ακόμη ότι «η Προεδρία της Δημοκρατίας χρησιμοποιεί όχι μόνο για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων σε διεθνές επίπεδο και λαμβάνει έγκριτες νομικές, συνταγματικές απόψεις».

Σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φροντίζει ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί και χωρίς να τίθενται σε καμιά περίπτωση εν αμφιβόλω συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί , να ισχύσουν συγκλίσεις, από τις οποίες, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό η τουρκική πλευρά έχει αποστασιοποιηθεί».

Τέλος, ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή «είναι άτυπη, δεν είναι συνάντηση διαπραγματεύσεων, είναι μια συνάντηση ανοικτής συζήτησης στην οποία το πρώτο ερώτημα του Προέδρου θα είναι πότε και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Πηγή:ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:57

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το Τουρνουά της Μαγιόρκα
20:40
Ολοκλήρωση εργασιών Συνόδου Αρχηγών Κρατών Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα - Στο τραπέζι και οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο
20:30
Πούτιν σε Λουκασένκο: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα Ισκάντερ
19:45
Θα στηρίξει πρόταση νόμου για να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση η πρωθυπουργός της Γαλλίας
19:36
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταλάβει πλήρως τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ
19:08
Επίθεση εναντίον της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας εξαπέλυσε, σήμερα, η ηγεσία της ΕΤΥΚ
18:39
Ευχαριστίες Τατάρ προς Τουρκία για την απόφασή της να αποστείλει δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν
17:57
Άνθρωποι και μηχανές δοκιμάζονται στην Κένυα
17:52
Προβληματισμό για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
17:37
Τουρκία: Προς επιβολή θανατικής ποινής σε όσους προκαλούν δασικές πυρκαγιές
17:03
Επικοινωνία Γ.Στόλτενμπεργκ-Τ.Ερντογάν για το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας
16:40
Έλληνα πολίτη με όνομα Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνέλαβε η ΜΙΤ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας - Άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand