Iστορική συμφωνία στο Coreper για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες ουσίες

Σε μια ιστορική, σύμφωνα με την Κομισιόν, συμφωνία για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες ουσίες, κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) εγκρίνοντας την προσωρινή διευθέτηση που συνήφθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.

Το Coreper αναγνωρίζει ότι ο καρκίνος που σχετίζεται με την εργασία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον εργασιακό χώρο και η κύρια αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ. Η νέα οδηγία θα βελτιώσει την προστασία για τουλάχιστον 4 εκατομμύρια εργαζομένους.

"Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση έως και 100 000 ζωές κατά τα επόμενα 50 χρόνια. Με τη σημαντική μείωση του κινδύνου για τους εργαζόμενους από την έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, έχουμε κάνει ένα περαιτέρω πρακτικό βήμα στην εκπλήρωση του στόχου της Προεδρίας μας για τη δημιουργία μιας Ευρώπης που προστατεύει", δήλωσε η Beate Hartinger-Klein, Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών.

Η οδηγία τροποποιεί μια υπάρχουσα οδηγία από το 2004, εισάγοντας όρια έκθεσης σε 8 επιπλέον καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες. Αυτές είναι: εκπομπές καυσαερίων κινητήρων ντήζελ, ορυκτά έλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, τριχλωροαιθυλένιο, 4,4`-μεθυλενοδιανιλίνη (MDA), επιχλωρυδρίνη, διβρωμίδιο αιθυλενίου, διχλωριούχο αιθυλένιο και μίγματα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Η περίοδος μεταφοράς θα είναι 2 έτη. Μια πρώτη αναθεώρηση της οδηγίας του 2004, όρισε ήδη όρια έκθεσης σε 11 επιπλέον καρκινογόνους παράγοντες, διεξήχθη το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων κινητήρα ντίζελ, καθορίζεται οριακή τιμή έκθεσης 0,05 mg / m3 μετρημένη σε στοιχειακό άνθρακα για όλους τους τύπους καυσαερίων καυσαερίων. Η εν λόγω οριακή τιμή θα τεθεί σε ισχύ 2 έτη μετά τη λήξη της περιόδου μεταφοράς και 5 έτη μετά τη λήξη της περιόδου μεταφοράς για τους τομείς της υπόγειας εξόρυξης και της κατασκευής σηράγγων.

Η οδηγία καθιερώνει για τα ορυκτά έλαια που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, σημείωση για το δέρμα για χρησιμοποιημένα λάδια κινητήρα, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα σημαντικής απορρόφησης της ουσίας μέσω του δέρματος. Η έκθεση σε χρησιμοποιημένα λάδια κινητήρα μπορεί να μειωθεί με βέλτιστες πρακτικές, όπως η χρήση γαντιών και άλλου εξοπλισμού προσωπικής προστασίας.

Σε ότι αφορά το τριχλωροαιθυλένιο: αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως ως βιομηχανικός διαλύτης και στην παρασκευή ψυκτικών μέσων φθοράνθρακα. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η έκθεση των εργαζομένων στην εν λόγω ουσία πρέπει να περιορίζεται σε 54,7 mg / m3 μακροπρόθεσμα και 164,1 mg / m3 βραχυπρόθεσμα. Επιπροσθέτως, σημειώνεται δερματική σημείωση, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα σημαντικής πρόσληψης της ουσίας μέσω του δέρματος.

Για την επιχλωρυδρίνη, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η έκθεση σε αυτή την ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για παράδειγμα στην παραγωγή πλαστικών και εποξειδικών κόλπων και ρητινών, θα πρέπει να περιοριστεί στα 1,9 mg / m3. Η οδηγία θεσπίζει επίσης μια σημείωση δέρματος, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα σημαντικής δερματικής πρόσληψης.

Για το διχλωριούχο αιθυλένιο: η οδηγία ορίζει μια οριακή τιμή έκθεσης 8,2 mg / m3, καθώς και μια σημείωση δέρματος. Το διχλωριούχο αιθυλένιο χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή χλωριούχου βινυλίου, το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται σε πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Τέλος σε ό,τια φορά τα μίγματα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, ιδίως εκείνα που περιέχουν βενζο και ` [α] πυρένιο ` , η έκθεση σε τέτοια μείγματα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εργασιών που συνεπάγονται διαδικασίες καύσης, όπως από καυσαέρια κινητήρων καύσης. Η οδηγία καθιερώνει μια σημείωση δέρματος, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα σημαντικής πρόσληψης μέσω του δέρματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:57

Τελευταιες Ειδησεις

07 Οκτωβρίου
Ενώπιον δικαστηρίου ο φερόμενος ως χειριστής του σκάφους με τους 21 μετανάστες
15:30
ΟΠΕΚ: Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου για να αποδεσμευτούν προμήθειες σε περίπτωση κρίσης
15:08
ΠτΔ: Η ανοχή που επιδεικνύεται έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας οδηγεί στην αποθράσυνση της
15:00
Νορβηγοί επιθεωρούν υποθαλάσσιο αγωγό αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream
14:37
Στα ημιτελικά του Αστάνα Open ο Τσιτσιπάς
14:26
ΑΠΟΕΛ: Καλωσόρισε τον Μιλόγεβιτς
14:23
«Οι συζυγοί μας συνεννοούνται καλά. Εμείς όχι», ανέφερε ο Ερντογάν για τις σχέσεις του με τον Μακρόν
14:17
Τα συμπεράσματα από την πανδημία συζήτησαν ειδικοί σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Υγεία
14:01
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους καρκινοπαθείς περιοχής Astrasol
13:37
Δήμος Αμμοχώστου: Ζήτησε συναντήσεις με τους πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι
13:34
Συμφωνία για παρουσία αποστολής της ΕΕ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
13:23
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό κατέρχονται την Κυριακή γυναίκες υπαξιωματικοί της ΕΦ
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand