Αποκέντρωση εξουσιών - διαφορετικές προσεγγίσεις

Ουδόλως αποπροσανατολίζει η πρόταση του Προέδρου για αποκέντρωση εξουσιών και δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε τα πράγματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, είπε ότι ο Πρόεδρος υπέβαλε απλώς εισήγηση προς προβληματισμό, με στόχο να αντιμετωπιστούν ζητήματα λειτουργικότητας του κράτους, λόγω της αξίωσης της τουρκικής πλευράς για μια θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως δεν προβλεπόταν να κατατεθεί συγκεκριμένη και λεπτομερής πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Τόνισε ότι παρά τις συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει κλείσει πλήρως.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη χθεσινή συνεδρία του σώματος συζητήθηκε και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος όπως επεσήμανε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, κάποιων, διατηρεί ανοικτή την προοπτική των διαπραγματεύσεων.
Σε σχέση με την συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι αυτό που προέχει για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι το πώς και πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Άντρος Κυπριανού

Αποπροσανατολίζει από την ουσία και εκτρέπει από το διάλογο η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σχεδόν κλειστό και διερωτήθηκε γιατί εγείρεται τώρα από τον Πρόεδρο.
Επεσήμανε παράλληλα ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση δεν λύνονται άλλα μείζονα προβλήματα που αφορούν το Κυπριακό.
Ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να τίθεται στο τραπέζι από τον Πρόεδρο η ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, χωρίς να είναι σε θέση να καθορίσει ποιες αρμοδιότητες θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση και ποιες θα μεταφερθούν στις περιφέρειες.
Επεσήμανε παράλληλα ότι με την υποβολή της ιδέας για αποκέντρωση εξουσιών, δίδεται η δυνατότητα στην Τουρκία να θέτει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξέφρασε έντονη ανησυχία, διότι όπως είπε, αυτοί που διαχειρίζονται το Κυπριακό βρίσκονται σε σύγχυση.
Χωρίς να αποκαλύπτει τα όσα διαμείφθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε, ότι του προκάλεσαν έκπληξη αλλά και ανησυχία οι απαντήσεις που έλαβε σε ερωτήσεις που υπέβαλε κατά τη χθεσινή συνεδρία του σώματος.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Θετικό χαρακτήρισε η αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τον προβληματισμό του Προέδρου Αναστασιάδη για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της λύσης, πρόσθεσε ωστόσο ότι η ιδέα του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν λύνει τα προβλήματα.
Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο η κυρία Ερωτοκρίτου, είπε ότι ο Πρόεδρος οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιες αρμοδιότητες θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση και ποιες θα μεταφερθούν στα κρατίδια.
Ωστόσο, τόνισε, το πρόβλημα παραμένει λόγω της αξίωσης της τουρκικής πλευράς για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση.
Επέκρινε τους χειρισμούς της πλευράς μας, οι οποίοι είπε επέτρεψαν στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κατάσταση και να απειλεί.
Η κυρία Ερωτοκρίτου είπε ότι η προσοχή θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της ευθύνης της Τουρκίας για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:57

Τελευταιες Ειδησεις

07 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 7/10/2022
16:03
Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της ΠτΒ και του ΥΠΕΞ
16:00
Σε Λευκορώσο ακτιβιστή και δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιώματων σε Ρωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης 2022
15:36
Ενώπιον δικαστηρίου ο φερόμενος ως χειριστής του σκάφους με τους 21 μετανάστες
15:30
ΟΠΕΚ: Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου για να αποδεσμευτούν προμήθειες σε περίπτωση κρίσης
15:08
ΠτΔ: Η ανοχή που επιδεικνύεται έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας οδηγεί στην αποθράσυνση της
15:00
Νορβηγοί επιθεωρούν υποθαλάσσιο αγωγό αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream
14:37
Στα ημιτελικά του Αστάνα Open ο Τσιτσιπάς
14:26
ΑΠΟΕΛ: Καλωσόρισε τον Μιλόγεβιτς
14:23
«Οι συζυγοί μας συνεννοούνται καλά. Εμείς όχι», ανέφερε ο Ερντογάν για τις σχέσεις του με τον Μακρόν
14:17
Τα συμπεράσματα από την πανδημία συζήτησαν ειδικοί σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Υγεία
14:01
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους καρκινοπαθείς περιοχής Astrasol
13:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand