Συνεδρία Ε.Σ:Oι Δηλώσεις των Πολιτικών Αρχηγών


ΑΚΕΛ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διατύπωσε, κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τη θέση του για το ενδεχόμενο εκχώρησης εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας απιοκεντρωμένης ομοσπονδίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Οπως ανέφερε ο Αντρος Κυπριανού, υπέβαλε το ερώτημα ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες εισηγείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να δοθούν στις δύο κοινότητες αλλά, όπως είπε, δεν πήρε καμία απάντηση προσθέτοντας οτι υπάρχει σύγχυση τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Αντρος Κυπριανού επανέλαβε τη θέση οτι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις απο το σημείο που σταμάτησαν στο Κράν Μοντάνα και απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.


ΔΗΚΟ

Σημείωμα με σειρά ερωτημάτων, που προκύπτουν από τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση εάν δεν δοθούν απαντήσεις και δεν κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό τον προβληματισμό του Προέδρου Αναστασιάδη για την βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται τη διαπίστωσή του ότι αυτό που συζητείται μέχρι σήμερα, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων.
Ωστόσο ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με τη θεραπεία που προτείνεται.
Τόνισε ότι ένα κράτος πρέπει να έχει καθοριστικές εξουσίες, που δεν μπορούν να εκχωρούνται στις πολιτείες, ειδικότερα όταν μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση το κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό σε περιπέτειες.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για να τεθεί ως η αντιπρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.

ΕΔΕΚ

Η αποκέντρωση εξουσιών δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου, αντίθετα μπορεί οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Η στασιμότητα, πρόσθεσε, δεν είναι αποδεκτή. Ομως, σημείωσε, η κινητικότητα εάν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση θα είναι καταστροφική.
Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και αρκετά σημεία της πρόσφατης έκθεσής του είναι άκρως αρνητικά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους.
Γι αυτό, είπε, η βασική πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπει ότι η προοπτική θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση.
Η ενίσχυση αυτή, τόνισε, θα πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες και γίνει μέσα από σωστή και προσεκτική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου σε συνεργασία με την Ελλάδα και με άλλες χώρες τα συμφέροντα των οποίων συμπίπτουν στην περιοχή.

 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Απογοήτευση για τη μη αποδοχή της πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών να εκδοθεί κοινή δήλωση στη βάση των ελάχιστων ζητημάτων, επί των οποίων συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας.
Τόνισε ότι στόχος της πρότασής του ήταν να θωρακιστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι μετά το Κραν Μοντανά δεν έχει αλλάξει κάτι που να δίδει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη θέση για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τον κύριο Λιλλήκα, ενδεχόμενη τρίτη Διάσκεψη θα φέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον εκβιασμών.
Σε μία τέτοια εξέλιξη, είπε, είτε θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις, είτε θα κηρυχθεί αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο να θεωρηθεί το κυπριακό άλυτο πρόβλημα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ο πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδικης δήλωσε οτι δεν λέχθηκε κάτι καινούργιο σε σχέση με το θέμα των εξουσιών σε μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Υπάρχει, είπε, σύγκλιση σε εικοσιτέσερις εξουσίες που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά ποιές απο αυτές σκέφτεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης ότι μπορεί να δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε επίσης οτι απορρίπτεται κάθε κίνηση που οδηγεί σε λύση συνομοσπονδίας και πιο κοντά στη διχοτόμηση.

ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ απορρίπτει κάθε μορφή Ομοσπονδίας, είτε χαλαρής είτε ισχυρής, είτε με ορθόν είτε με οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη.
Μόνον το ΕΛΑΜ, είπε, αγωνίζεται για λύση, υποστηρίζοντας ότι η Ομοσπονδία την οποίαν στηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι λύση, αλλά αντιθέτως ξεπουλά τα κατεχόμενα εδάφη μας, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και τους θεσμούς του, νομιμοποιεί την εισβολή και την κατοχή και διαγράφει τα διεθνή εγκλήματα πολέμου.

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ​
Η βάση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι λανθασμένη και δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, επειδή η λύση δεν θα είναι  δίκαιη, δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
Πρόσθεσε οτι, ενόψει της ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών, ξεφεύγουμε απο τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και πάμε σε μια αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία.
Οδεύουμε, ανέφερε η κυρία Θεοχάρους, προς λύση συνομοσπονδίας η λύση δύο κρατων, προσθέτωντας οτι αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακκιντζί για να διαφανεί που οδεύει η κατάσταση.
Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου, Παναγιώτης Γιωργαλλής, Μαρία Βρυωνίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Ιταλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα και ο περιορισμός της ύδρευσης
15:23
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τη νέα Πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας
14:54
Η Ομάδα των G7 θα δεσμευτεί για τη διάθεση έως 5 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
14:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand