Συνεχόμενη η λειτουργία του καταφυγίου για θύματα εμπορίας

Περίπου 13-15 γυναίκες, θύματα εμπορίας προσώπων, φιλοξενούνται σήμερα στο κρατικό καταφύγιο που λειτουργεί για τον σκοπό αυτό. Αν και στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι που το καταφύγιο έκλεινε, η λειτουργία του είναι πλέον συνεχόμενη.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων, στις 18 Οκτωβρίου, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκαν σήμερα το κρατικό καταφύγιο για την προστασία θυμάτων εμπορίας προσώπων και ενημερώθηκαν για την λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σε κλειστή συνεδρίαση στη Βουλή, η Επιτροπή ενημερώθηκε ακολούθως για τα θέματα της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της προστασίας των θυμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια, η αξιολόγηση του κρατικού καταφυγίου από την GRETA – το αρμόδιο σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της υλοποίησης της Σύμβασης κατά της Εμπορίας Προσώπων – ήταν θετική», κάτι που, όπως είπε, μας ικανοποιεί αλλά δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλες οι δυσκολίες.

Ανέφερε εξάλλου ότι από την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη της Επιτροπής, το 2011 και 2012 υπήρχαν περίοδοι που το καταφύγιο παρέμενε κλειστό, καθώς δεν υπήρχαν θύματα που χρειαζόταν να φιλοξενηθούν. Τώρα είναι συνεχώς ανοιχτό και φιλοξενεί 13-15 γυναίκες, που είναι και η μέγιστη χωρητικότητά του, συμπλήρωσε.

Περίπου το 71% των θυμάτων εμπορίας παγκόσμια είναι γυναίκες και κορίτσια, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, σημειώνοντας τις διάφορες μορφές που λαμβάνει το έγκλημα, όπως οι υποχρεωτικοί και εικονικοί γάμοι.

Για την Κύπρο είπε ότι η εμπορία προσώπων αλλάζει τα τελευταία χρόνια συνεχώς μορφές. Ενώ παλιότερα επικεντρωνόταν κυρίως στα νυχτερινά κέντρα, σήμερα «είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπίσουμε θύματα που πιθανόν να φτάνουν στη χώρα μας με άλλους τρόπους», όπως τουριστικές βίζες, από τα κατεχόμενα ή μέσα από εικονικούς γάμους, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για ένα έγκλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, όχι μόνο η Κύπρος και είναι τεραστίων διαστάσεων, με πάρα πολλά οικονομικά οφέλη για τους διακινητές.

Όσον αφορά τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η κ. Κυριακίδου έκανε εξάλλου λόγο για δυσκολία συντονισμού, ώστε τα θύματα να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που δικαιούνται έγκαιρα.

Ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγγελιών για εμπορία προσώπων που να αφορά παιδιά-πρόσφυγες. Το θέμα της εμπορίας προσώπων θα συζητηθεί εκ νέου στις αρχές του νέου χρόνου, είπε.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν διορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής της Interpol για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, κάτι που όπως είπε, είναι πολύ τιμητικό για την Κύπρο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι κανονισμοί λειτουργίας του καταφυγίου, ενώ ενδεχομένως να χρειάζονται και άλλοι εσωτερικοί κανονισμοί για τη στήριξη των θυμάτων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα εύσημα που λαμβάνει η Κύπρος από διάφορους διεθνείς οργανισμούς ή από τις εκθέσεις των ΗΠΑ και είπε ότι «φαίνεται ότι οι αρμόδιοι διαβάζουν την πρώτη σελίδα» ενώ κανένας δεν διαβάζει και δεν αξιοποιεί τις επόμενες σελίδες που περιέχουν μέτρα και δράσεις.

«Βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν» ενώ υπάρχει σύγχυση και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών, είπε η κ. Κουκουμά ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργοί είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση γυναίκας που έμεινε για σχεδόν ένα χρόνο στο κρατικό καταφύγιο και ακολούθως μετακινήθηκε σε καταφύγιο ΜΚΟ, όμως λόγω ελλιπούς στήριξης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκεται ξανά στον δρόμο, με κίνδυνο να τύχει εκ νέου θύμα εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, είπε ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, που φτάνει τα 2-3 χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά θύματα να προτιμούν να φύγουν αντί να μείνουν στην Κύπρο και να καταθέσουν.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμη ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την ανάθεση των αρμοδιοτήτων του εμπειρογνώμονα-αξιολογητή για θέματα εμπορίας προσώπων στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς θεσμικά υπάρχει σύγκρουση. Θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες σε εξειδικευμένους φορείς, οργανώσεις ή επιτροπές για να γίνεται σωστή αξιολόγηση, είπε.

Συνεχάρη τέλος την κ. Σούπερμαν για τον διορισμό της στην προεδρία της Επιτροπής της Interpol.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Γερμανός υπ. Υγείας: "Βοηθήστε να αποφύγουμε περισσότερο πόνο" - "Θλιβερή κορύφωση" της κατάστασης στις ΜΕΘ τα Χριστούγεννα
18:18
Θερμές ευχαριστίες προς τον Πάπα Φραγκίσκο για τη μετεγκατάσταση 50 μεταναστών από την Κύπρο στο Βατικανό, εκφράζει το ΥΠΕΣ
17:59
Ελλάδα- 6.201 νέα κρούσματα κορονοϊού και 97 θάνατοι – Στους 694 οι διασωληνωμένοι
17:36
ΕΜΑ – «Πολύ σπάνιος» ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας με Pfizer και Moderna
17:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand