Χωρίς τέλος οι τουρκικές απειλές για ΑΟΖ και Αιγαίο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της Συνθήκης Εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.  

Ο Ακάρ, ο οποίος μιλούσε σε άσκηση του τουρκικού στρατού στο Πολατλί, κοντά στην Άγκυρα, έκαμε λόγο για δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους σε Αιγαίο και Μεσόγειο και είπε ότι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, κατά την έκφρασή του, στο πλαίσιο της διεθνούς Συνθήκης Ασφάλειας και Εγγυήσεων στην Κύπρο.  
Κανείς, πρόσθεσε, να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό και όλοι να κάνουν αναλόγως τους υπολογισμούς τους.  
Ο Ακάρ υποστήριξε εξάλλου ότι η ασφάλεια της Τουρκίας σε μια περιοχή, γεμάτη από ασάφεια, κινδύνους και απειλές, είναι δυνατή με ένα στρατό που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για επιχειρήσεις, αποτελεσματικός, αποτρεπτικός και που προκαλεί σεβασμό, κατά την έκφρασή του.  

Στο χορό των απειλών και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας

Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψη την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ανέφερε ότι ανεξάρτητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα φυσικά της δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το γνωρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Εκεί, είπε, δεν μπορεί να γίνει  κανένας υπολογισμός, είτε είναι γεώτρηση είτε άλλο χωρίς να ληφθούν υπόψη η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.
Πρόσθεσε ότι τα πλοία ‘Πορθητής’ και ‘Μπαρμπαρός’ θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή και ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί με αποστολή να διασφαλίσει την ειρήνη στην Κύπρο, γι αυτό και η βελτίωση των φυσικών του όρων αποτελεί προτεραιότητα, όπως είπε, και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
ΑΠΟΕΛ : Η παρακάμερα με ΑΕΛ
12:39
Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Πολύβιος Νικολάου
12:20
Διορίστηκε επίσημα στη θέση του προέδου του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο Σταύρος Μιχαήλ
12:19
ΑΠΟΛΛΩΝ : "Θεωρούμε ότι η ομάδα μας τυγχάνει εχθρικής αντιμετώπισης"
12:12
Κ. Μητσοτάκης: «Ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»
12:03
Μένει Κύπρο ο Ρομπέρζ, χειρουργήθηκε στο χέρι
11:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 4/10/2022
11:50
Ρωσία: Και η 'Ανω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
11:43
Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει μέτρα για περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου
11:39
Μ. Παπαμιλτιάδη: Καμία αναφορά στον ΚΟΑ για πλαστές κάρτες φιλάθλων. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα γήπεδα μετά τα νέα επεισόδια στο ΓΣΠ.
11:08
Αυτοκίνητο που ανήκει σε ομογενή παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα
11:05
Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στην Κύπρο: Πρεμιέρα συζήτησης για «ποσοτική σύσφιξη»
10:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand